fbpx
Сьогодні
19:40 28 Тра 2021

Зеленський пропонує об'єднати держкіностудії в один комплекс, а деякі - перетворити в музеї

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський висловився за доцільність об'єднання державних кіностудій у єдиний комплекс під управлінням Держкіно, а також деякі з них варто перетворити на музей.

Таку пропозицію він зробив під час обговорення проблемних питань та перспектив розвитку кіноіндустрії, передає пресслужба Офісу Президента.

"Багато питань – як не війна, то COVID-19, як не COVID-19, то дороги, але зараз настав час і руки дійшли до кінематографу – до того, що ми всі любимо й від чого дуже тепло", – наголосив президент на початку зустрічі.

Володимир Зеленський зазначив, що має змінитися ставлення до кінематографу. За його словами, потрібно напрацювати чіткий план і стратегію, які включатимуть відповіді на питання щодо необхідної кількості кінофестивалів в Україні, враховуючи досвід провідних країн, а також обсяг їхнього фінансування, терміни та залучення фахівців, рівень представлення України на міжнародних кінофестивалях та потреби для покращення іміджу.

Крім того, президент акцентував увагу на державних кіностудіях.

"Що ми з ними робимо – ми їх фінансуємо, продовжуємо нічого не робити, робимо їх приватними, робимо державно-приватне партнерство чи забуваємо цю тему?, – запитав Володимир Зеленський, додавши, що слід також вирішити, скільки потрібно діючих кіностудій, і, можливо, деякі з них варто перетворити на музей.

Глава держави вважає за потрібне вирішення питання фінансування, ефективності рібейтів та системи оподаткування, яка сприятиме появі більшої кількості фільмів.

Обговорення кіноіндустрії в Офісі Президента

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко вважає, що сьогодні необхідний більший фокус на підтримці українського кіно, і щоб частка вітчизняних стрічок у кінотеатрах чи на онлайн-платформах була не 5%, а 25% і більше.

Учасники наради також запропонували керівництву держави допомогти з тим, щоб у країні був сучасний зал для кінопрем'єр. Володимир Зеленський пообіцяв посприяти вирішенню цього питання.

Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що найближчим часом буде представлений пакет економічних стимулів для виробників українського кіно, і закликав представників галузі долучитися до роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: