fbpx
Сьогодні
19:07 27 Тра 2021

"Росія може зробити собі ведмежу послугу": у ТКГ прокоментували мінські переговори

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук заявив про необхідність перенесення переговорів з Мінська.

Де вони мають проходити, відповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш на телеканалі "Україна 24".

"На мій погляд, питання про зміну Мінська постало ще тоді, коли українська влада офіційно не визнала легітимним президента Лукашенка. Було б дивно, якби ми відправляли міжнародну делегацію і використовували як площадку для міжнародних переговорів країну, владу в якій ми офіційно не визнаємо. Це перше. Друге, рішення про зміну майданчика повинно бути консенсусним. Воно має затверджуватися трьома сторонами-членами ТКГ. Напевно, було б логічно, щоб нову локацію запропонувало ОБСЄ. Але, знову ж таки, не можна не враховувати й думку України. Тому якщо українська делегація вирішить не їздити до Мінська, то іншим сторонам доведеться рахуватися", – сказав він.

Гармаш зазначив, що Росія даремно апелює до Німеччини та Франції.

"Думаю, що якоюсь мірою Лавров може зробити собі ведмежу послугу, роблячи пасаж на адресу Берліна і Парижа, тому що тоді (місцем переговорів — ред.) могли б стати Берлін і Париж. Тому що вони теж як би є співавторами Мінських угод. Але не потрібно забувати, що деякі учасники переговорів, які представляють де-факто російську делегацію, перебувають під західними санкціями, не кожна західна країна може їх пустити", — сказав він.

За словами Гармаша, Росії вигідно залишити переговори в Мінську.

"Місце взагалі не має значення. "Мінський "процес залишиться "мінським", тому що він заснований на Мінських угодах, які залишаться мінськими історично. Хоча Росії вигідно, щоб переговори тривали в Мінську, тому що це певною мірою легітимізує режим Лукашенка. Знову ж, Росія дуже впевнено себе там почуває. Я б, наприклад, не хотів літати до Мінська після того, що там зараз відбувається, тому що відчуваю для себе певні загрози. Ми пам'ятаємо, як українця Гриба затримала ФСБ Росії та де він потім опинився", — сказав він.

Росія вже прокоментувала перенесення ТКГ з Мінська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: