fbpx
Сьогодні
09:41 25 Тра 2021

Влада Білорусі продовжує наполягати, що Ryanair завернули через його нібито замінування

Фото Reuters

Білорусь продовжує наполягати, що літак Ryanair з білоруським опозиціонером на борту, що здійснював рейс з Афін до Вільнюса і був завернутий до Мінська через нібито бомбу на борту, зробив це без будь-якого примусу за рішенням екіпажу.

Як повідомляє "Белсат", про це йшлося на спеціальному брифінгу увечері 24 травня.

Білоруська сторона стверджує, що на борту літака було 123 пасажирів. У Литві казали, що з Афін вилетіли 126 осіб, а у Вільнюсі приземлилися 121. Імена затриманих після посадки Протасевича та Юлії Сапеги не згадали.

"Зовнішній інформаційний вкид та некомпетентні оцінки щодо дій білоруських уповноважених органів шокують і викликають нерозуміння", – заявив на брифінгу керівник департаменту авіації Мінтранспорту Білорусі Артем Сікорський.

Він сказав, що спершу потрібно дочекатися результатів розслідування і "не політизувати ситуацію", та запросив міжнародні організації взяти участь у розслідуванні і пообіцяв надати всю інформацію, починаючи з запису розмов диспетчерів з пілотами.

Згідно з версією Білорусі, аеропорт Мінська отримав англійською мовою листа нібито від ХАМАСУ про те, що на борту літака закладено вибухівку і що вона спрацює у небі над Вільнюсом.

"Белсат" звертає увагу, що привід для погроз, який використали у листі – перемир'я між Ізраїлем і сектором Гази – вже не був актуальним, тому що домовленості про припинення вогню досягли за два дні до того.

Командуючий Військово-повітряними силами на брифінгу сказав, що МіГ29 підняли для супроводу літака вже тоді, коли рейс завернув на Мінськ. Він також вказав, що ніхто з пасажирів не сфотографував винищувач поряд з літаком, а "щоб примусити літак до посадки, черговий екіпаж повинен був підійти на візуальну видимість і вступити в контакт з командиром екіпажу, щоб він його бачив".

Посадовці розповіли, що диспетчери запропонували пілотам Ryanair сісти у Мінську у зв'язку з повідомленням про бомбу.

Сікорський заявив, що пілоти могли прийняти рішення і повернути на "Львів, Київ, Варшаву, або продовжити політ до Вільнюса", та зазначив, що до Вільнюса було ближче – 70 км замість 175 км до Мінська, але "командир прийняв правильне рішення – він полетів на більш обладнаний аеропорт з довшою посадковою смугою, що не знаходиться у межах міста". За його словами, пілота могло спонукати на це рішення те, що бомба на борту мала вибухнути над Вільнюсом.

За версією Білорусі, о 12:47 екіпаж передав сигнал про аварійну ситуацію і потім повідомив, що вирішив приземлятися у Мінську, а команду підняти МіГ29 для супроводу дали о 12:58 – після повідомлення від диспетчерів аеропорту "Мінськ", що надійшло о 12:48.

Згідно з даними FlightRadar24, про який на брифінгу не згадували, літак почав відхилятися від курсу на Вільнюс о 12:45.

Стверджується, що літаку запропонували вилітати з Мінська вже о 16:20 "після завершення усіх процедур", але вилетів він тільки о 20:48. Причину цієї затримки на брифінгу не назвали, сказавши тільки, що це було рішенням пілота.

Нагадаємо, що у Мінську літак авіакомпанії Ryanair, який здійснював рейс з Афін до Вільнюса, приземлився в національному аеропорту "Мінськ" – пілоти подали аварійний сигнал, бо отримали повідомлення про бомбу на борту.

До летовища прибула саперна служба, однак вибухових пристроїв не виявила.

У цей момент відбувся арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Мати засновника Nexta Романа Протасевича повідомила, що за непідтвердженою інформацією її син знайдений в одній з мінських лікарень. Стан його критичний.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: