fbpx
Сьогодні
16:34 25 Тра 2021

У Харкові суд позбавив російську мову статусу регіональної

Харківський окружний адміністративний суд позбавив російську мову статусу регіональної у Харкові.

Про це повідомив один з ініціаторів звернення Святослав Літинський.

"Чотири роки судів, три судових провадження і це сталося! У місті Харкові скасовано регіональну мову! Відповідне рішення виніс Харківський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Чотири роки знадобилося Харківська обласна прокуратура, щоб виконати наші клопотання і численні рішення судів та врешті подати відповідний позов", – написав Літинський.

Регіональний статус російської мови гарантував закон Про засади державної мовної політики від 2012 року (закон Колесніченка-Ківалова), який у 2018 році був визнаний неконституційним.

Згідно з анульованим законом, якщо кількість носіїв регіональної мови на певній території становить не менше 10% від загальної чисельності населення, цю мову можуть використовувати в роботі місцевих органів самоврядування та офіційному документообігу.

"Визнати протиправним і нечинним рішення Харківської міськради Про реалізацію положень Закону України Про засади державної мовної політики", – йдеться в рішенні суду.

Раніше Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування нового правопису.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: