fbpx
Сьогодні
19:40 25 Тра 2021

Ціни на теплову енергію та електрику знову зростуть

Це може спричинити прийняття ресурсного законопроєкту, який передбачає збільшення податків на CO2 для підприємств, що спалюють викопні палива та біомасу.

Так званий "ресурсний законопроєкт" №4101-д Міністерства фінансів України передбачає поступове підвищення податків на викиди забруднюючих речовин, зокрема CO2. Якщо законопроєкт буде ухвалено Парламентом, податки можуть бути збільшені вдвічі вже з 1 червня 2021 року (з 10 гривень до 30 за тонну викидів) та ще на 100% від актуальної на сьогоднішній день ціни 1 січня кожного наступного року.

Таке рішення може привести до підвищення цін на тепло та електроенергію для кінцевого споживача. Про це для "Рубрики" розповів голова правління біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха:

"Зараз 80% тепла в Україні виробляється з природного газу. Ще 12% — від спалювання біомаси, решта — від електрики та вугілля. Якщо будуть підвищені податки на CO2, найбільше подорожчає енергія з викопних палив, зокрема, з вугілля, також подорожчає і електрика", — заявив він.

Прийняти таке рішення, за словами пана Гелетухи, Верховну Раду підштовхує введення у 2023 році в Євросоюзі СВАМ (Carbon Border Adjustment Mechanism), який зобов'яже українських виробників сплачувати мито при ввезенні на територію ЄС товарів, що виготовляються на підприємствах, що викидають в атмосферу вуглецевий газ.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: