fbpx
Сьогодні
18:57 25 Тра 2021

"Це не блокада": МЗС України пояснило жорсткі заходи проти Білорусі

фото: РБК-Україна

Заборона авіасполучення з Білоруссю, яку ініціював Кабінет міністрів, продиктована національними інтересами України. Авіасполучення буде відновлено, як тільки режим Олександра Лукашенка "повернеться до нормальності".

Про це в ефірі "Україна 24" розповів заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.

"Насамперед ми захищаємо ті цінності й інтереси, норми, за якими живе українське суспільство. На превеликий жаль це вже далеко не перший приклад, коли режим Лукашенка перетинає певні червоні лінії. Ми добре пам'ятаємо випадки, коли громадян України на території Білорусі викрадали російські спецслужби. Випадок, який зараз стався з білоруським опозиціонером, є черговим дзвіночком того, що будь-якому чиновнику, представнику силового відомства, який опиняється в Білорусі або навіть пролітає над її повітряним простором, гіпотетично може загрожувати небезпека", – заявив Єнін.

За його словами, рішення уряду "продиктоване національними інтересами, нацбезпекою України".

"Як тільки режим Лукашенка повернеться до нормальності й скасує ті рішення, які призвели до контррішень з боку українського уряду, всі речі будуть відновлені. Білоруська сторона сама відмежувалася від усього цивілізованого світу, вдаючись до кроків, які перетинають усі можливі лінії з точки зору прав людини. По-друге, це рішення саме режиму Лукашенка – закрити можливості виїзду за кордон фактично всім категоріям громадян, крім тих, які потребують негайного лікування. Абсолютно не йдеться про блокаду Білорусі. Білоруси зможуть перетинати пункти пропуску на білорусько-українському кордоні, як тільки їхній режим дозволить транзит через білорусько-український канал", – пояснив представник МЗС.

Як повідомляла Рубрика, з опівночі 26 травня Україна запроваджує заборону на виконання авіаперевезень між Україною та Білоруссю, а також прольоти над Білоруссю.

Заборона вводиться відповідно до ч.1 статті 49 закону "Про Кабінет міністрів України" та ч. 4 статті 10 Повітряного кодексу України.

Забороняється:

  • здійснення будь-яких видів польотів з/до між пунктами призначення, розташованими на території України та Білорусі, українськими та білоруськими експлуатантами;
  • виконання будь-яких видів польотів українськими експлуатантами у повітряному просторі Білорусі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: