fbpx
Сьогодні
20:32 22 Тра 2021

Україна затвердила Нацплан дій з охорони довкілля

Уряд України затвердив Національний план дій з охорони довкілля до 2025 року з метою, зокрема, до 2030 року довести частку ВДЕ до 17% і підвищити індекс екологічної ефективності на 5 пунктів.

Відповідну постанову №443-р від 21 квітня оприлюднено на урядовому сайті.

"Важливо, що документ визначає механізми управління територіями Смарагдової мережі Європи на державному рівні, та передбачає утворення органу влади з питань управління відходами", – наводиться коментар глави Мінприроди Романа Абрамовського на сайті міністерства.

Нацплан передбачає розробку стратегії управління ландшафтними пожежами, а також удосконалення системи кадастрів природних ресурсів та статистичної звітності з використання природних ресурсів. Зокрема, планується створення екологічно та економічно обґрунтованої системи платежів за їх використанням.

Крім того, намічено розширення територій природно-заповідного фонду: включення мережі печер гіпсового карсту західної України до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і підготовка нових пропозицій Смарагдової мережі Європи.

Згідно з документом, планується створення баз даних НДТ (найкращих доступних технологій) промислового та сільськогосподарського виробництва, спрямованих на мінімізацію забруднення довкілля, ресурсо- та енергозбереження.

Іншими екологічними ініціативами Плану є введення системи зелених закупівель, розвиток інфраструктури поводження з відходами, припинення скидання неочищених і недостатньо очищених стічних вод, а також обмеження використання пластику в харчовій промисловості.

Ще одним пунктом Нацплану є недопущення необґрунтованого знищення зелених насаджень у межах міст під час будівельних робіт і незаконного відведення зелених ділянок під будівництво.

Смарагдова мережа (Emerald Network) – мережа територій особливого природоохоронного значення в країнах Європи і деяких країнах Африки, важливих для збереження біорізноманіття. Створена в 1998 році для виконання Бернської конвенції 1979 і підтримується державами-членами Ради Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: