fbpx
Сьогодні
14:36 22 Тра 2021

У Києві відбувся Транс-Марш

Фото: "Суспільне"

У Києві 22 травня відбувся традиційний Транс-Марш, організований громадською організацією "Інсайт" за участі партнерів — ГО "Київпрайд" та ГО "Когорта". Під час ходи кілька осіб намагалися напасти на учасників маршу.

Як повідомляє "Суспільне", у заході беруть участь приблизно 150 учасників.

За громадським порядком слідкують понад 400 представників поліції, Нацгвардії, патрульної поліції, поліції діалогу. Також там були присутні загін швидкого реагування та громадські спостерігачі.

Крім того, на Михайлівській площі зібралися близько 200 противників маршу, серед яких, зокрема, представники праворадикальної організації "Традиції і порядок".

Транс-Марш у Києві 2021

Фото: "Суспільне"

З Михайлівської площі учасники Транс-Маршу рушили до Європейської площі. Під час ходи кілька людей намагалися напасти на учасників заходу, однак поліція їх оперативно затримала. Фінішували учасники маршу на Поштовій площі, де організовано спустилися у метро.

Цьогорічний Транс-Марш пов'язаний з 25 травня 2019 року, коли Всесвітня організація охорони здоров'я виключила 11 діагнозів, пов'язаних з трансгендерністю, із категорії психічних захворювань. Організатори нагадали, що на світовому рівні вже з початку наступного року набуває чинності Міжнародна класифікація хвороб (МКХ-11), проте вони переконані, що доки держави не зроблять конкретних кроків з її впровадження, таке набуття лишається радше символічним.

Учасники Транс-Маршу вимагали:

  • впровадити нову Міжнародну класифікацію хвороб в Україні, а також оновити чинний клінічний протокол і процедуру юридичного визнання гендеру відповідно до неї, зокрема, врегулювати можливості переходу для небінарних людей;
  • бачити гендерну ідентичність як захищену ознаку від дискримінації та від злочинів на ґрунті ненависті в українському законодавстві;
  • проводити заходи, що сприятимуть кращій обізнаності про трансгендерність та її прояви в українському суспільстві.

"Ми говоримо про патологізацію гендерних людей і, зокрема, ухвалення МКХ-11 в Україні. Також ми говоримо про те, наскільки пандемія впливає на трансгендерних людей в нашій країні, мабуть, більше, ніж на гетеролюдей. Йдеться про неможливість мати доступу до ліків, до гормональної терапії. Це все дуже впливає на ситуацію в країні", — розповіла комунікаційна менеджерка ГО "Київпрайд" Оксана Солонська.

Транс-Марш у Києві 2021

Фото: "Суспільне"

Коментуючи спроби завадити учасникам Транс-Маршу, вона зазначила, що "ми живемо у демократичній країні, де кожен має право на власну думку та цінності", однак закликала противників заходу не погрожувати життю та здоров'ю гендерних людей.

Своєю чергою, голова громадської організації "Інсайд" Олена Шевченко зауважила, що в Україні є великі проблеми із захистом прав трансгендерних осіб, зокрема йдеться про напади та насильство.

"Питання в тому, що таких людей можна побачити на вулиці, вони відрізняються. І такі особи, як з "Традиції і порядку", не усвідомлюють цього і б'ють їх. І поліція не може з цим нічого з цим не робить. Це основне питання. Інше питання — це отримання послуг. сервісів, зміна документів. І держава нічого не робить з цим", — сказала Шевченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: