fbpx
Сьогодні
22:43 21 Тра 2021

Понад рік партії не подають свої фінзвіти до НАЗК, - ЧЕСНО

Верховна Рада України не виносить на голосування законопроєкт 4611, який має відновити звітування політичних партій.

Як повідомляють у ЧЕСНО, ще 17 лютого законопроєкт  про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо строків подання політичними партіями звітів про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру було рекомендовано включити у порядок денний.

"Вже понад рік більшість активних партій не подають свої звіти до НАЗК. Відстрочити подання фінзвітності аж до завершення карантину дозволило рішення Верховної Ради, яке нібито було покликане боротися з наслідками пандемії. Насправді ж парламент запровадив для партій ексклюзивні умови і дозволив відтермінувати подання квартальної фінзвітності аж до завершення карантину (+40 днів після цього)", – вважають у ЧЕСНО.

Активісти наголошують, що оскільки карантинні обмеження тривають досі, навіть через сім місяців після місцевих виборів все ще невідомо, хто їх фінансував, адже виборчі фонди наповнювалися передусім за рахунок "коштів партії" — з поточних рахунків, про надходження на які партії не звітують.

Один з ініціаторів законопроєкту Олександр Корнієнко повідомив, що не знає, чому його не розглядають.

"Я не дуже розумію, на якій він стадії, якщо є рішення комітету — мав би в зал виходити. Наша фракція його не блокує", — сказав політик.

На запит ЧЕСНО в Апараті Верховної Ради відповіли, що законопроєкт 4611 включений до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та готується Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики до розгляду в першому читанні.

Разом з тим у березні 2021 року 14 народних депутатів зареєстрували законопроєкт № 5253, яким пропонують заборонити НАЗК оцінювати фіктивність фінансових операцій та надані за заниженими або завищеними цінами послуги.

"Це означає, що Нацагентство не зможе виявляти отримання партіями товарів чи послуг за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі мали місце вказані у звітах ділові операції. Це створює сприятливі умови для безконтрольних витрат партіями коштів, отриманих з бюджету", – вважають у громадському русі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: