fbpx
Сьогодні
13:21 21 Тра 2021

Кияни вийшли на протест проти поліцейського насильства на Подолі

Фото: novyny.live

У п'ятницю, 21 травня, на столичному Подолі проходить акція протесту проти поліцейського насильства. Мітинг відбувається під гаслом "Зупинимо сафарі міліції на Подолі!".

Про це повідомляє Новини Live.

Люди зібрались на акцію протесту об 11:00 21 травня на вулиці Хорива, 20.

На фото можна побачити, що на вулицю вийшли десятки людей із плакатами.

Головна вимога протестуючих – негайне звільнення начальника Подільського управління поліції Павла Василенка.

Окрім цього, організатори висунули вимоги притягнути до відповідальності правоохоронці, відповідальних за рейд 15 травня в арт-кластері на вулиці Нижньоюрківській, що супроводжувалось застосуванням сили з боку правоохоронців. Також вони вимагають покарати спецпризначенців, котрі у ніч з 18 на 19 травня побили художника і музиканта Мітю Бугайчука.

"Це неприйнятно та небезпечно, коли культурним діячам, музикантам, художникам, робітникам креативних індустрій постійно погрожують, принижують гідність, роздягають до трусів, вимагають гроші та знущаються. Хто буде творити культуру, якщо всіх перебити й переломити? Хто буде писати музику, якщо розбивати голови і крутити руки музикантам?" – йдеться в описі акції.

Що цьому передувало?

Увечері, 15 травня, поліція прийшла із рейдом в арт-центр "Closer" та "Mezzanine", що на вулиці Нижньоюрківській та не дала провести два концерти.

Як розповіли очевидці, силовики розігнали не лише людей у клубі, але й тих, хто був поруч із радіостанцією 20ft Radio і в ресторані Savage Food, передає видання "Слух".

Тоді у поліції пояснили це тим, що "виявили приміщення, яке готували для проведення вечірки за участю масового скупчення громадян. Поліцейські поспілкувалися з організаторами заходу і попередили про адміністративну та кримінальну відповідальність", – йшлося в повідомленні. На що організатори концертів відповідали, що карантинних норм для "жовтої" зони не розпочатих концертів було дотримано.

Згодом, стало відомо, що у ніч з 18 на 19 травня правоохоронці застосували силу щодо художника і музиканта Дмитра Бугайчука.

"Невідомий чувак підійшов до мене і попросив підійти до поліцейської машини. На питання, з якої радості, одразу дав мені в ніс. Я втратив свідомість. Далі вони мене довго вовтузили по асфальту", — написав він у Facebook.

Водночас поліцейські заявили, що "київські спецпризначенці затримали чоловіка з наркотиками".

Поліція запевняє, що він був із явними ознаками алкогольного сп'яніння і під час затримання чинив опір, тому ухвалили рішення застосувати сльозогінний газ і наручники.

Слідчі порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

Рубрика:
Події Фото

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: