fbpx
Сьогодні
19:22 20 Тра 2021

Не російська косоворотка, а костюм з Дніпропетровщини: дизайнер прокоментував сорочку Зеленського до Дня вишиванки

За основу дизайну вишитої сорочки, в якій цього року був одягнений Президент України Володимир Зеленський, взяли національний костюм, що був популярний на Дніпропетровщині у ХІХ столітті.

Про це розповів дизайнер Артем Климчук, який створював до Дня вишиванки сорочку для Президента, передає Укрінформ.

"Під час створення вишиванки для Володимира (Зеленського – ред.) за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України боковий розріз на сорочці був досить поширеним елементом. Він був дуже популярний у ХІХ столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз", – пояснив Климчук.

За його словами, в оздобленні сорочки також було використано традиційні орнаменти регіону і характерний виріз квадратної форми у жіночій сорочці. "Ми стилізували дещо візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях", – сказав дизайнер.

Дослідниця українського традиційного одягу Марія Квітка розповіла, що Президент одягнений у вишиту сорочку, відшиту майстром за старовинним зразком кінця ХІХ століття. Автентична ж сорочка, за її словами, походить із Дніпропетровськової області й зберігається у приватній колекції.

Дослідниця пояснила, що такий крій із косим воротом став особливо популярним наприкінці ХІХ століття не лише в Росії, а й по всій Європі, тож не варто за кроєм оцінювати її походження.

"До того ж, як в Україні, так і в Росії, Білорусі, Литві і т.д. до появи цього косого вороту селяни носили лише сорочки із розрізом посередині, що не дає нам права визначати за кроєм приналежність сорочки до якоїсь одної території, мода розвивалась всюди паралельно. Українських сорочок такого типу збереглось дуже багато, сотні, якщо не тисячі", – зазначила Квітка.

Нагадаємо, що до Дня вишиванки подружжя Зеленських одягли святкові сорочки, однак у вбранні Володимира Зеленського безліч користувачів соцмереж побачили російську косоворотку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: