fbpx
Сьогодні
Фото 21:06 19 Тра 2021

У Києві "запустили" бронзове серце, присвячене Миколі Амосову

У Києві встановили 29-ту мініскульптуру туристичного проєкту "Шукай", присвячену видатному хірургу Миколі Амосову.

Скульптура у формі серця розташована на будівлі на вулиці Богдана Хмельницького, 42, де жив видатний хірург, йдеться на сторінці проєкту.

Це інтерактивне бронзове серце: якщо натиснути на кнопку поряд, то воно пульсує 70 разів на хвилину, як при спокійному серцебитті людини.

У Києві «запустили» бронзове серце, присвячене Миколі Амосову

Над скульптуркою працювали 5 місяців. Довелося двічі переробляти вже готову мініатюру. Спершу серцебиття мало лунати з вмонтованого динаміка, але шум вулиці Богдана Хмельницького, вимощеної бруківкою, заглушав усі звуки. Тоді встановили вібромоторчик, довго підбирали силу вібрації, щоб було відчутно, що серце пульсує.

Легенда скульптурки: Натисни на мене – і відчуєш серцебиття.

Чимало часу зайняв збір дозволів і підготовка до встановлення, адже скульптурка повинна бути постійно підключена до електрики.

У Києві «запустили» бронзове серце, присвячене Миколі Амосову

Уперше в проєкті "Шукай" є повноцінний дублікат скульптурки – на фасаді Національного інституту серцево-судинної хірургії, заснованого Миколою Амосовим (вулиця Амосова, 6).

Микола Амосов першим в Україні почав проводити операції на серці, власноруч сконструював апарат штучного кровообігу. Загалом розробив понад 20 медичних приладів. У 1965 році здійснив справжній прорив у світовій медицині – успішно вшив протез серцевого клапана з антитромботичним покриттям. Пізніше такі протези почали встановлювати в усьому світі.

Довідка. Проєкт "Шукай" заснували у 2018 році. Відтоді столиця отримала вже 28 скульптур по всьому місту. Їхнє розташування можна побачити на електронній мапі проєкту. Серед них – "Котлета по-київськи", "Київський каштан", "Київський торт", "Золоті ворота", "Київський богатир Микита Кожум'яка", "Золота туфелька Сержа Лифаря", "Київська кава", "Київські шахи", "Гелікоптер Сікорського", "Годинник П'єра Брульона". Біля кожної мініатюри є табличка з QR-кодом, за допомогою якого можна дізнатися її історію. Створені інтерактивні мапи та екскурсійні маршрути, аби люди легко їх знаходили.

Цього року в планах встановлення ще щонайменше п'яти нових скульптурок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: