fbpx
Сьогодні
08:45 18 Тра 2021

Bihus.Info опублікував нові записи розмов Медведчука. У 2014 році він говорив росіянам і бойовикам про свої контакти з Порошенком

English version here

Журналісти-розслідувачі проєкту Bihus.Info заявили, що отримали доступ до десятків годин записів розмов голови політради «Опозиційної платформи — За життя» й кума Путіна Віктора Медведчука, які свідчать про його зв'язки з російськими посадовцями та бойовиками.

Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

За словами журналістів, записи телефонних розмов Медведчука Служба безпеки України мала у своєму розпорядженні ще з 2014 року. Водночас своїх джерел отримання записів у Bihus.Info не розкривають. Наразі журналісти оприлюднили першу частину записів — про зв'язки Медведчука з Петром Порошенком, бойовиками та російськими чиновниками.

Про перемовини з бойовиками і Порошенком

Із записів випливає, що вже з червня 2014 року Медведчук «прописався» в Адміністрації тодішнього президента і вів від її імені перемовини з бойовиками. У розмові з одним із ватажків «ЛНР» Олексієм Карякіним Медведчук тоді казав: «Я це все роблю на прохання Путіна і на прохання Порошенка, але до Порошенка і цих офіційних дій я жодного стосунку не маю».

При цьому впливати на бойовиків Медведчук почав ще у травні 2014-го, коли здійснив перший візит у «ДНР». Пізніше в розмові з «Дімою» (Bihus.Info стверджує, що йдеться про куратора його ГО «Український вибір» Дмитра Дорошенка) Медведчук напучує його зондувати ґрунт на предмет встановлення прямих контактів.

Із проаналізованих розмов у Bihus.Info роблять висновок, що роль переговорника з «ДНР» і «ЛНР» Медведчуку визначили в Кремлі. При цьому українська влада принаймні не заперечувала проти цього, а з Порошенком, за словами кума Путіна, вони зустрічалися, бувало, і ввечері та вночі.

порошенко медведчук

Водночас Медведчук у розмовах запевняв, що здатен впливати на президента України. Так, у розмові в червні 2014 року згаданий Карякін погрожує знищити колону української бронетехніки, якщо її просування не зупинять. Медведчук заявляє, що передасть це Порошенку. При цьому з українського боку вимог не передавалося.

При цьому в Bihus.Info стверджують, що попри нібито наближеність Медведчука до Путіна і призначення його переговорником із «ДНР» і «ЛНР» голова політради ОПЗЖ спілкується переважно з чиновниками з адміністрації російського президента. Зустріч із Путіним Медведчук добивався тижнями.

порошенко медведчук

Таким чином, Медведчук створив враження, начебто він здатен впливати на щось у Кремлі й особисто на Путіна, тоді як насправді його вплив був доволі обмеженим. Він навіть у розмовах із бойовиками «ДНР» і «ЛНР» обговорював пункти так званого мирного плану, який українська сторона презентувала в червні 2014-го.

Українські війська для Медведчука — «не наші»

Для того щоб «узаконити» входження Медведчука в перемовини щодо Донбасу, на сайті Кремля з'являється термінове повідомлення, в якому Володимир Путін вітає участь свого кума в них. І 23 червня Медведчук з'являється на перемовинах, заявлений як представник своєї ГО «Український вибір».

При цьому не було зрозуміло, яку саме сторону він представляє: Україну офіційно представляв Леонід Кучма, Росія та бойовики так само відхрестилися від Медведчука. Але наступного дня, 24 червня, Медведчук у розмові з Карякіним (ватажок «ЛНР») називає українські війська «не нашими».

порошенко медведчук

Ще один епізод, який наводять журналісти Bihus.Info, стосується подій липня 2014 року, коли бойовики збили два українські військові літаки. 17 липня Медведчук телефонує одному з ватажків «ДНР» Олександру Бородаю і скаржиться на те, що «50 людей атакують дім» Ріната Ахметова.

Через кілька годин після цієї розмови на окупованому Донбасі буде збито малазійський Boeing, усі 298 пасажирів і членів екіпажу якого загинуть.

У жовтні 2014 року Медведчук обговорює з російською стороною результати парламентських виборів в Україні. Зокрема, в розмові з керівником протоколу Путіна Володимиром Островенком він говорить, що між Порошенком і Яценюком «буде далі війна» через невеликий розрив у результатах.

порошенко медведчук

У листопаді 2014-го Медведчук обговорював із російськими посадовцями, наприклад тодішнім помічником Путіна Владиславом Сурковим та російським послом Михайлом Зурабовим, проєкти законів щодо Донбасу, зокрема про статус вільної економічної зони для «ДНР» і «ЛНР».

У Bihus.Info припускають, що Медведчук так міг впливати на ухвалення багатьох вигідних РФ законів. Журналісти анонсували публікацію ще низки записів кума Путіна — про бізнес на окупованих територіях, участь в обміні полонених та захоплення нафтопроводу на Прикарпатті.

Як повідомляла Рубрика, 12 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу Вона також підписала підозру ще одному депутату з ОПЗЖ Дмитру Козаку.

На цей час Віктор Медведчук перебуває під цілодобовим домашнім арештом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: