fbpx
Сьогодні
23:47 17 Тра 2021

Вчені створили першу в світі квантову мережу

Вчені з Делфтського технологічного університету об'єднали три квантових пристрої в мережу.

Як повідомляє НВ, це крок назустріч квантовому інтернету, розвиток якого забезпечить ще більшу безпеку Мережі і відкриє більше нових можливостей для дослідників.

Створена вченими мережа не може вирішувати практичні завдання, але є бета-версією квантового інтернету. Дослідники вважають, що в подальшому це дозволить створювати мережі, які неможливо зламати, і досягти нового рівня координації роботи атомних годинників і телескопів.

Квантові комп'ютери відрізняються від звичайних швидкістю обчислень. Звичайний комп'ютер може впоратися з тими ж завданнями, що й квантовий, але на це буде потрібно більше часу. Вся справа в особливостях зберігання інформації і можливості її використання.

У звичайних комп'ютерах використовуються біти і байти, які можуть приймати тільки два значення – 0 і 1. Кубіти, які лежать в основі квантових систем, можна запрограмувати як суперпозицію 0 і 1 – тобто одночасно приймати обидва цих значення. Це дозволяє квантовим комп'ютерам набагато швидше виконувати певні обчислення, адже, замість того щоб вирішувати кілька варіантів завдання по одному, квантовий комп'ютер може обробляти їх всі одночасно.

У квантову мережу пристрої об'єднують для координації – таким чином кубіти одного комп'ютера можуть зв'язуватися з кубитами іншого. Потенційно це може стати новим видом шифрування, яке неможливо буде зламати, адже у потенційних хакерів не буде доступу до цієї закритої мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: