fbpx
Сьогодні
15:52 17 Тра 2021

Мінцифри оновило послуги в додатку і на порталі "Дія": що нового

У Мінцифри представили низку нових послуг в додатку і на порталі Дія, а також анонсували нову програму багбаунті (пошуку вразливостей) для програми.

Міністерство цифрової трансформації на Diia Summit 17 травня оголосило про запуск більш ніж 10 нових послуг в додатку і на порталі Дія. Про це йдеться в повідомленні відомства.

Серед представлених послуг — зміна прописки онлайн, автоматизоване відкриття ФОП і Дія.Підпис. Також під час саміту анонсували низку нових послуг.

Diia Summit Spring 2021

  • Зміна місця реєстрації онлайн

Мінцифри в тестовому режимі запустила можливість зміни місця реєстрації онлайн в Дії. Поки послуга доступна для жителів Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу і Маріуполя. За рік її планують масштабувати на всю країну.

  • Автоматична реєстрація ФОП

Тепер ФОП можна зареєструвати автоматично, не вдаючись до послуг держреєстратора. Заявка на відкриття ФОПа надходить безпосередньо до реєстру фізосіб-підприємців.

  • Сплата податків та подання декларацій

У Дії з`явилася можливість задекларувати доходи, сплатити податки і збори ФОП, а також подивитися декларації та розрахунки за минулі періоди. У Мінцифри зазначили, що процес подачі податкових декларацій спростили: замість двох сторінок і понад 30 полів тепер достатньо відповісти лише на 4 запитання і внести суму доходу для розрахунку єдиного податку. Також в міністерстві додали, що система повідомлень нагадуватиме про граничні дати подання декларацій та сплати податків.

  • Електронний підпис у смартфоні Дія.Підпіс

Під час пресконференції після Diia Summit заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб заявив, що при зберіганні ключ ділиться. Частина його (ключ до ключа) зберігається в додатку Дія на смартфоні користувача, а безпосередньо друга частина зберігається на захищеному хмарному носії.

"Дія.Підпис – це ваш електронний підпис прямо в смартфоні. Підписуйте документи, отримуйте держпослуги просто з телефону вдома, в метро або під час ранкової кави – безкоштовно і в кілька кліків", – зазначив Федоров.

Щоб створити електронний підпис в "Дії" потрібно:

1. Вибрати створення підпису в меню програми "Дія";
2. Натиснути "Створити";
3. Підтвердити особистість зручним способом;
4. Придумати код.

Щоб скористатися електронним підписом в "Дії" потрібно:

1. Вибрати і заповнити документ, який хочете підписати;
2. Підписати документ;
3. Підтвердити особистість зручним способом;
4. Ввести пароль.

Підписом можна користуватися в сервісах mononbank, "Документ.Онлайн" і "Вчасно".

  • NFC-авторизація

Авторизуватися в додатку Дія можна буде, приклавши до смартфону ID-карту.

Для цього потрібно:

1. Відсканувати код на зворотному боці ID-карти;
2. Після цього докласти карту до смартфону;
3. Пройти перевірку PhotoID – програма просканує ваше обличчя і переконається, що ви жива людина, а не просто фото перед камерою.

  • Статичний QR-код

Бізнесу не потрібно буде робити технічну інтеграцію і купувати обладнання, щоб приймати паспорт в смартфоні. Можна буде в кабінеті на порталі Дія згенерувати QR-код і роздрукувати його. Після цього клієнт зможе відсканувати цей код і дати згоду на шеринг документів.

  • Нові будівельні послуги

– для класу наслідків СС2 / СС3 — електронний дозвіл на виконання будівельних робіт та електронний сертифікат про прийняття в експлуатацію;
– автоматична реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт для об'єктів класу наслідків СС1;
– онлайн-видача будівельного паспорта забудови земельної ділянки.

  • E-петиції

Користувачі зможуть створювати, переглядати і підтримувати електронні петиції на порталі Взаємо.Дія (частина порталу Дія) або в додатку Дія. У Мінцифри назвали цю послугу «першим етапом запровадження електронної демократії в Україні».

  • Заміна водійських прав і оновлений розділ Штрафи

У додатку Дія можна буде подати заявку на нове водійське посвідчення. Для тих, у кого є посвідчення водія, Дія буде щогодини оновлювати розділ Штрафи. Також будуть доступні штрафи, виписані патрульними. За 5 днів до закінчення терміну оплати Дія буде нагадувати про штраф.

  • Заява на пільгову іпотеку для переселенців

Внутрішньо переміщені особи можуть подати на порталі Дія заяву на подачу заяви на намір отримати пільгову іпотеку на 20 років під 3% річних.

  • Сплата адмінзбору онлайн

Послуга оплати адмінзбору поки доступна в Одесі, Хмельницькому та Рівному. До кінця року її планують масштабувати на всю країну. Для оплати потрібно навести камеру в додатку Дія на QR-код у реєстратора.

  • Реєстрація операторів потужностей ринку

Потужності ринку — це будь-яке обладнання для виробництва, зберігання або транспортування харчових продуктів.

Також в міністерстві анонсували проведення нового етапу багбаунті додатку Дія. Відкритий конкурс почнеться в червні і триватиме 6 місяців. Призовий фонд — 1 млн грн.

У майбутньому міністерство планує провести багбаунті і для порталу Дія, проте вже після повторної перевірки додатку.

Оновити "Дію" тут: go.diia.app

На Diia Summit  Зеленський заявив, що в Україні вже відбувалась діджитал-революція.

Також він заявив, що органи державної влади увійдуть у так званий режим paperless, коли послуги надаватимуться за допомогою цифрових інструментів, із 24 серпня цього року.

Diia Summit Spring 2021

У Мінцифрі розповіли, коли держпослуги на 100% переведуть в онлайн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: