fbpx
Сьогодні
21:41 15 Тра 2021

В Україні створять телемережу щонайменше з 12 безплатними каналами

В Україні створять цифрову загальнонаціональну телемережу для протидії інформаційному впливу. Вона гарантуватиме щонайменше 12 безкоштовних телеканалів по всій території країни, навіть у найвіддаленіших регіонах.

Таке рішення ухвалили на засіданні Ради нацбезпеки та оборони, повідомили на брифінгу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та керівник Держспецзв'язку (цій службі буде підпорядковуватися мережа) Валентин Петров.

Обіцяють, що вже до кінця року така телемережа Multiplex MX-7 покриватиме 95% підконтрольної території. Необхідна вона, щоб забезпечити інформаційну безпеку та протидіяти російській пропаганді.

Наразі наявне цифрове мовлення (Т2) не покриває всю територію України. Водночас Федоров нагадав, що минулого року відбулось кодування супутникового телебачення. Через це частина українців, особливо тих, які живуть на прикордонних територіях, не мають змоги безкоштовно дивитись українські канали.

Їм для цього необхідно купувати новий тюнер та оформлювати передплату зі щомісячними платежами. Але коштує це «немалих грошей», а водночас жителі прикордонних територій з РФ постійно піддаються інформаційній пропаганді країни-агресора.

Саме цю проблему має розв'язати Multiplex MX-7, яка дасть безкоштовний доступ щонайменше до 12 українських незакодованих телеканалів.

Як це працюватиме та що показуватимуть?

У Держспецзв'язку кажуть, що передовсім транслюватимуть державні телекомпанії Суспільного мовника. Наповнення мережі буде визначати Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Канали будуть незакодованими.

Для отримання сигналу користувачам знадобляться антени (які, як відзначають у Держспецзв'язку, залишилися в багатьох людей після відключення аналогового мовлення) та цифрові тюнери.

Проєкт реалізують коштом кредиту під держгарантії сумою 490 млн грн. Закінчити будівництво мережі планують уже цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: