Венедіктова підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні

Генеральний прокурор взяла участь в онлайн засіданні круглого столу до 10-ї річниці підписання Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, так званої Стамбульської конвенції.

Про це повідомила пресслужба Офісу Генпрокурора.

Під час заходу учасники обговорили важливі питання ратифікації положень Стамбульської конвенції, які передбачають криміналізацію окремих видів діянь, пов'язаних із домашнім та гендерно зумовленим насильством.

"Стамбульська конвенція – головний міжнародний стандарт у попередженні та боротьбі з насильством щодо жінок, який має бути втілений у національному законодавстві та практичній політиці. Зміст Конвенції розгортається навколо двох основних принципів та її головних опор: захисту постраждалих від насильства та покарання кривдників. Цей документ не прагне скасувати відмінності, чи зробити всіх однаковими. Ключова його ідея – це рівність чоловіків, жінок і дітей", – наголосила Генеральний прокурор.

При цьому вона зазначила, що проєкт Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, був внесений до українського Парламенту ще у 2016 році, однак не набрав необхідної кількості голосів.

"Пройшло 5 років, змінилося законодавство, але статистична інформація діяльності прокуратури та правоохоронних органів, реальні життєві історії, які криються за нею, є красномовними аргументами, чому Стамбульська конвенція має бути ратифікована", – додала вона.

Генеральний прокурор поінформувала, що у 2020 році за активної позиції прокурорів за домашнє насильство засуджено вісім сотень осіб.

При цьому актуальною проблемою на шляху виправлення ситуації із домашнім насильством залишається страх жертв насильства перед суспільним осудом, які вважають, що це їхня приватна справа і не варто «виносити бруд з дому». А інколи трапляються випадки, коли суспільство навіть виправдовує кривдника, вважаючи жертву винною.

Водночас, майже зрівняння кількості звернень щодо вчинення протиправних дій психологічного характеру до кількості звернень щодо фізичного насильства яскраво свідчить про те, що потерпілі звертаються за допомогою до правоохоронців не тільки в тих випадках, коли є очевидні сліди насилля.

"Мною підписано офіційну позицію Офісу Генерального прокурора щодо відсутності будь-яких перешкод для запуску процедури ратифікації Стамбульської конвенції, важливість якої важко переоцінити і яка покликана захищати кожного від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Гасло Стамбульської конвенції "Вільні від страху, вільні від насилля" має стати дійсністю для України", – резюмувала Генеральний прокурор.

Також Ірина Венедіктова розвінчала декілька міфів навколо несприйняття Конвенції, причини виникнення яких полягають у недостатній обізнаності, а отже, і нерозумінні її положень, а також у стереотипах, які ускладнюють широке впровадження цивілізованих підвалин ведення політики у цій сфері.

Свіжі дописи

  • Новини

Забезпечення ефективного управління запасами в онлайн-магазинах за допомогою CRM та ERP у хмарі

Ефективне управління запасами є важливою складовою успіху будь-якого онлайн-магазину. Це не тільки дозволяє оптимізувати витрати,… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Що таке стабілізатор напруги і чому він важливий?

Стабілізатор напруги — це пристрій, що використовується для забезпечення стабільної вхідної напруги для електричних приладів,… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Знай наших: збірна України з хокею розгромила Китай у третьому турі Чемпіонату світу

Національна збірна України з хокею перемогла Китай в третьому турі чемпіонату світу в Дивізіоні 1В… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Через два місяці ветеранські е-посвідчення запрацюють у “Дії”

У Мінветеранів оголосили, що запуск електронних посвідчень для ветеранів у "Дії" відбудеться через два місяці.… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Ремонт “синьої” гілки столичного метро: розпочали демонтаж тунелю

Демонтаж залізобетонних конструкцій вздовж тунелю розпочали між станціями київського метрополітену "Деміївська" та "Либідська". Про це… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Нова пошта вийшла на ринок Іспанії

Іспанія стала 12 європейською країною, у якій компанія відкрила відділення Nova Post. Термін доставки з… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.