fbpx
Сьогодні
16:28 14 Тра 2021

У Бабиному Яру відкрили меморіальний об'єкт "Місце для роздумів"

У День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни відбулося відкриття меморіального об'єкта "Місце для роздумів", що є частиною майбутнього Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Як повідомили в Офісі Президента, на відкритті були очільник ОП Андрія Єрмак, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Праведники народів світу та їхні родичі, а також дипломати, релігійні, культурні й громадські діячі.

"Місце для роздумів" – це символічна синагога у вигляді книги розташована на невеликій ділянці позаду пам'ятника "Менора" біля схилу яру, який традиційно є місцем скорботи, молитви та вшанування жертв трагедії для євреїв.

У своїй промові Андрій Єрмак наголосив, що українські Праведники народів світу "подарували надію та віру в те, що людяність і доброта сильніші за війну, жорстокість, і світло завжди переможе темряву", адже ризикували своїм життям та життям своїх близьких заради порятунку навіть незнайомих людей.

Бабин Яр

"Україна посідає четверте місце у світі за кількістю праведників народів світу – 2659, які отримали це високе звання від центру "Яд Вашем". Це доводить, що Україна є землею толерантних, мирних і добрих людей", – наголосив керівник Офісу Президента.

За його словами, держава зробить усе, щоб Меморіал Голокосту в Бабиному Яру став одним з найважливіших музеїв і місць пам'яті у світі.

Андрій Єрмак заявив, що сьогодні в Україні – Президент і влада, для яких церква, мечеть, синагога, костел є місцем віри, надії та любові, але в жодному разі не інструментом політичної боротьби.

"В останні роки для української влади людське життя є головним пріоритетом. Саме ця цінність була головною для Праведників народів світу", – сказав він.

Андрій Єрмак переказав присутнім на церемонії слова подяки й шани від Президента України Володимира Зеленського та повідомив, що 14 травня Глава держави підписав указ, яким встановлюється постійна державна стипендія для Праведників народів світу з України.

Керівник Офісу Президента зазначив, що війна, на жаль, не зникла з нашого життя, і в Україні вона триває сім років, а в останні дні небо над містами Ізраїлю палає від вибухів. "Я хотів би побажати нам усім насамперед миру", – наголосив він.

Андрій Єрмак

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав відкриття меморіального об'єкта дуже важливою історичною подією не тільки для українського та єврейського народів, а й для всього європейського культурного простору.

"Символічно й показово, що ця подія відбувається в День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни – українських Праведників народів світу. Тобто ми одночасно засвідчуємо повагу й до тих, хто допомагав рятуватися від неминучої загибелі, що стало виявом найвищого рівня людяності та милосердя", – сказав він.

"Ця знакова подія є наочним свідченням того, що в українській суспільній свідомості утверджуються високі ідеали поваги до людського життя та визнання відповідальності й пам'яті", – наголосив очільник уряду.

Шмигаль на відкритті Місця роздумів

Як пише BBC, довкола синагоги ще до відкриття не обійшлося без скандалів. Співкерівник Асоціації єврейських громадських організацій України, дисидент Йосип Зісельс каже, що кілька разів у 2020 році громадські організації, у тому числі єврейські, висловлювали протести проти будівництва синагоги на території православного кладовища, оскільки це суперечить релігійній єврейській традиції.

Серед спонсорів Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" – російські бізнесмени Павло Фукс, Михайло Фрідман та Герман Хан. Вони є членами наглядової ради фонду, при якому створений Меморіальний центр.

Місце роздумів у Бабиному Яру

Як пояснював генеральний директор Меморіального центру Макс Яковер, частка фінансування діяльності центру російськими бізнесменами становить менше ніж 50%, решта коштів – з України, Ізраїлю та США.

Він заперечував звинувачення у російському впливі і розповідав про десятки проєктів, що вже втілені чи втілюються іноземними та українськими фахівцями за гроші меценатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: