fbpx
Сьогодні
13:58 14 Тра 2021

Міноборони готове передати будинок Сікорського київській громаді, але спочатку треба зняти арешт

Вже тривалий час Міністерство оборони України стоїть на позиції, що передача Будинку Сікорського до комунальної власності територіальної громади Києва. Однак це унеможливлюється тим, що будинок під арештом.

Як зазначають у Міноборони, ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 04.01.2018 у справі № 757/795/18-к задоволено клопотання слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу військової прокуратури Центрального регіону України та накладено арешт на все нерухоме майно державного підприємства "Готель "Козацький" Міністерства оборони, в тому числі на вищевказану будівлю, яка обліковується на балансі підприємства.

Міністерством оборони України, державним підприємством та концерном "Військторгсервіс", учасником якого є державне підприємство "Готель "Козацький", неодноразово ініціювався процес зняття арешту, накладеного в рамках кримінального провадження на будівлю в судовому порядку.

Однак судами різних інстанцій у задоволенні клопотань було відмовлено.

Крім того, Міністерством оборони України до Офісу Генерального прокурора направлено лист щодо підтримання позиції Міністерства оборони України з питання скасування згаданої ухвали Печерського районного суду Києва в частині накладення арешту на Будинок Сікорського.

Водночас, слід зазначити, що у грудні 2012 року ТОВ "Межінжсервіс" та УкрНДІпроектреставрація влітку 2017 року проводився огляд технічного стану будівлі.

Встановлено, що загальний стан пам'ятки аварійний.

На теперішній час будівля збереглась на 31%.

У Міноборони зазначають, що у 2018 році постановою Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 № 32 пам'ятці історії надано статус національного значення № 260087 як "Будинку, в якому мешкав видатний авіаконструктор І. Сікорський з родиною".

Таким чином, реконструкція будинку, відповідно до законодавства України, неможлива, а будь які дії з його реставрації допустимі за умови розробки установлених норм щодо реставрації пам'яток історії, культури та архітектури.

У зв'язку з тим, що будівля знаходиться в так званій буферній зоні пам'ятки ЮНЕСКО всесвітнього значення Софії Київської, це накладає додаткові обмеження на проект реставрації з метою пристосування.

У 2017 році було замовлено попередній етап проекту реставрації з оцінкою технічного стану та категорії складності.

За оцінками фахівців, вартість розробки проекту першочергових протиаварійних робіт складає близько 150 000 грн.

Проведення зазначених робіт може коштувати, залежно від протиаварійних завдань, від 5 до 10 млн. грн.

Таким чином, підсумовують у Міноборони, робота щодо передачі Будинку Сікорського до комунальної власності територіальної громади Києва буде продовжена тільки після скасування арешту на будівлю.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: