Новини

Кулеба назвав пріоритети взаємодії України та Центральноєвропейської п’ятірки

13 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні глав дипломатії Центральноєвропейської п'ятірки на запрошення міністра закордонних та європейських справ Словаччини Івана Корчока.

Про це пише МЗС.

Україна вперше долучилася до роботи регіонального формату взаємодії Австрії, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії.

«Україну та Центральну Європу об'єднує спільна історія та ідентичність. Між нами існують міцні політичні та економічні зв'язки. Тому я не вагався, коли мені надійшла пропозиція взяти участь в цьому засіданні», – зазначив Дмитро Кулеба.

Глава української дипломатії запропонував три пріоритетні напрями взаємодії України та п'яти країн Центральної Європи: вакцинація населення, безпечні подорожі громадян та підтримка бізнесу в умовах пандемії.

Фото: mfa.gov.ua

Він приділив особливу увагу питанню поліпшення мобільності громадян.

"COVID-19 паралізував рух громадян в Європі та світі загалом. Важливо, щоб ми об'єднали наші зусилля з метою відновлення безпечних міжнародних подорожей. Це не тільки поліпшить мобільність, але й зміцнить наші економіки", – наголосив Дмитро Кулеба.

Міністри обговорили можливість укладення угод щодо визнання сертифікатів вакцинації.

Співрозмовники приділили особливу увагу безпековій ситуації на тимчасово окупованих територіях України та концентрації збройних сил Російської Федерації поблизу українських кордонів.

Глава української дипломатії наголосив, що оголошене російською стороною відведення військ відбувається лише частково, і лише на напрямі тимчасово окупованого Криму. За його словами, значна кількість підрозділів та устаткування російської армії продовжує залишатися поблизу кордону України.

Фото: mfa.gov.ua

"Рішуча міжнародна підтримка України змусила РФ припинити брязкати зброєю. Водночас, загроза нових військових провокацій зберігається. Маємо подбати про додаткові заходи задля стримування Росії від подальших агресивних дій", – підкреслив Дмитро Кулеба.

У цьому контексті міністри закордонних справ обговорили кроки для зміцнення безпеки в Східній та Центральній Європі.

Дмитро Кулеба окремо розповів про національну стратегію деокупації Криму та започаткування роботи Кримської платформи. Він запросив центральноєвропейських партнерів взяти участь в її інавгураційному саміті в Києві 23 серпня.

Раніше повідомлялося, що очільник МЗС України вперше відвідає засідання Центральноєвропейської п'ятірки.

Свіжі дописи

  • Новини

Гороховський: 98-річній жінці, яка напередодні пішки вийшла з окупованого Очеретиного, куплять будинок

Для того, щоб вийти з окупованої частини села Очеретине на Донеччині, 98-річній Лідії Степанівні довелося… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Україна провела третій раунд переговорів із США щодо безпекової угоди

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак провів третій раунд переговорів зі Сполученими Штатами щодо підготовки до… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Києві почали демонтувати монумент на честь Переяславської ради, що знаходиться під аркою “Свободи українського народу”

30 квітня у Києві представники комунального хазяйства розпочали демонтаж композиції на честь Переяславської ради під… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Полковник Череватий очолив кафедру військової журналістики у Військовому інституті КНУ

Начальником кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка призначений полковник Сергій… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уперше в українському Національному парку запрацювала Добровільна пожежна охорона: у чому рішення

В Україні вперше у Національному парку запрацювала Добровільна пожежна охорона, яка має запобігати пожежам та… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Харкові перейменували 367 топонімів

У Харкові перейменували 367 топонімів. Назви їх були пов’язані з російськими діячами, географічними назвами. Відповідне… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.