fbpx
Сьогодні
17:01 12 Тра 2021

Справа КСУ: у Зеленського роз'яснили, чи можуть Тупицького примусово привести до суду

Печерський райсуд Києва відклав розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу відстороненому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому, оскільки він знову не прийшов на засідання.

Представник президента в КСУ, депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський вважає, що Тупицького можуть доставити на засідання в примусовому порядку, пише Україна 24.

"Є три аспекти, які можна в даному випадку розглядати. Перший аспект – кримінально-процесуальне законодавство потрібно змінювати, щоб унеможливити зловживання правами такого характеру, яке ми спостерігаємо у пана Тупицького, який систематично не з'являється на засідання суду, тим самим демонструючи неповагу до ідеї верховенства права і до судових інститутів", – сказав нардеп.

За словами Веніславського, захист Тупицького користується неоднозначністю законодавства.

"Другий аспект – те, що у нас неоднозначність в конституційно-правовому врегулюванні, я повністю згоден зі стороною обвинувачення, що привід судді Конституційного суду в судовий орган допускається чинним законодавством, а двоякість тлумачення вже приклад зловживання правом з боку захисту", – сказав представник президента.

Веніславський зазначив, що Тупицький розуміє, що йому можуть обрати запобіжний захід, тому свідомо не приходить на засідання суду.

"І третій аспект демонструє те, що пан Тупицький прекрасно розуміє, що є підстави для реєстрації кримінального провадження, в якому він є підозрюваним, і якщо всі обставини будуть досліджені в процесі судового засідання, то йому загрожує реальний запобіжний захід, якого він, безумовно, уникає. Тому якщо ми побачимо, що він уникає явки, думаю, що суд дозволити застосувати привід", – сказав Веніславський.

Нагадаємо, печерський районний суд Києва знову переніс обрання запобіжного заходу Олександру Тупицькому, якого президент звільнив з посади судді Конституційного Суду.

Як повідомляла Рубрика, кримінальну справу Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило стосовно Тупицького за фактом вчинення самоправства.

Крім того, 2 березня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков направив до суду два протоколи про адміністративне порушення стосовно Тупицького.  Однак 26 березня Тупицький не прийшов до суду. Того ж дня НАЗК склало на нього ще один протокол.

27 березня Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ. Президент Зеленський заявив, що Тупицький та Касманін "можуть відправлятися на заслужений відпочинок".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: