fbpx
Сьогодні
21:36 11 Тра 2021

Медведчуку загрожує до 15 років ув'язнення, - юристка

Народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку у випадку доведення їхньої провини у державній зраді загрожує до 15 років в'язниці. Водночас, суд може призначити покарання нижче мінімального порогу.

Про це розповіла в ефірі телеканалу "Україна 24" юристка-кримінологиня Анна Маляр.

На запитання, чи можуть Медведчук і Козак уникнути кримінальної відповідальності здавшись, Маляр відповіла:

"Якщо є підозра, то вони вже вчинили дію, тому вже запізно здаватися. Здатися можна тоді, коли особа збирається вчинити злочин, але вчасно схаменулася".

Юристка розповіла, що в деяких випадках є таке поняття, як "усічений склад злочину" в кримінальному праві, коли кримінальна відповідальність настає навіть за незавершений злочин, тобто за готування до нього чи замах.

"Скажімо, в дописі генпрокурора йдеться про замах на розграбування національного багатства з території українського Криму. Я не знаю, який саме злочин мала на увазі генпрокурорка, але ідеться саме про замах. Замах означає, що злочин був незавершений і майно не перейшло в руки підозрюваних, але були спроби злочин вчинити", – зазначила вона.

На запитання, яка санкція передбачається за даний злочин, Маляр відповіла:

"Від 10 до 15 років за державну зраду, якщо буде доведено. Але має значення, що саме буде доведено, тому що українське законодавство дозволяє призначати санкцію і нижче нижчої межі. Тобто від 10 до 15 років – але суд може призначити менше покарання".

Нагадаємо, генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу Вона також підписала підозру ще одному депутату з ОПЗЖ Дмитру Козаку.

Тим часом охорона Медведчука не пускає в будинок СБУ та не дає слідчим вручити підозру.

У "Слузі народу" відреагували на підозру Медведчуку.

Наразі відомо, що Тарас Козак знаходиться в Росії, а місцеперебування Віктора Медведчука встановлюють.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: