fbpx
Сьогодні
14:49 10 Тра 2021

Нідерланди подають позов на Росію у ЄСПЛ через її причетність до падіння МН17

Фото Reuters

Нідерланди подають позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її причетність до збивання літака МН17 в небі над Донецьком в 2014 році.

Про це повідомляє прес-служба уряду країни, пише Zn.ua.

В ЄСПЛ країна передає всю інформацію про цю трагедію, яку має в наявності. Уряд країни за допомогою цієї скарги забезпечить максимальну підтримку індивідуальних скарг родичів загиблих в авіакатастрофі.

У скарзі Нідерланди захищають всіх 298 жертв, загиблих в цій аварії, а також їх рідних.

"Забезпечення справедливості для 298 жертв рейсу МН17 і їх родичів було і залишається вищим пріоритетом для уряду. Крок, який ми робимо, передаючи справу в ЄСПЛ і, таким чином, максимально підтримуючи скарги найближчих родичів, наближає нас до нашої мети", – йдеться в повідомленні.

Довідка

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі, хто був на борту, загинули.

Розслідування причин катастрофи веде спільну слідчу групу (JIT, ССД), в яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

У вересні 2016 року ССД оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССД, це ракетна установка російської 53-й зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

У лютому 2021 року в Нідерландах заявили про те, чи не будуть залучати Україну до відповідальності за незакрите повітряний простір.

Відзначимо, що перед судом заочно постали четверо обвинувачених – троє росіян і один українець. Це – колишній офіцер ФСБ, екс-міністр оборони "ДНР" Ігор Гиркин, полковник російського ГРУ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський і підполковник ГРУ Олег Пулатов, а також українець Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Їм пред'явлені звинувачення в транспортуванні ЗРК "Бук", яким був збитий малайзійський "Боїнг".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: