fbpx
Сьогодні
09:23 10 Тра 2021

У США оголосили надзвичайний стан через кібератаку: у ЗМІ говорять про причетність Росії

Уряд США оголосив надзвичайний стан після кібератаки на один з найбільших трубопроводів в США Colonial Pipeline. У ЗМІ зазначають, що атаку влаштувало злочинне угрупування DarkSide з Росії.

Про це повідомляють BBCBloomberg, колишній високопоставлений чиновник – джерело CNN, два ознайомлені джерела NBC News.

Зазначається, що президент Джо Байден може задіяти низку надзвичайних повноважень, щоб гарантувати, що паливо, транспортуванням якого займається Colonial Pipeline, продовжить надходити в великі міста і аеропорти на східному узбережжі США попри відключення трубопроводу.

Зокрема, влада має право відмовитися від безлічі вимог, що регулюють склад бензину, і навіть наказати використовувати американські кораблі для перевезення палива та інших вантажів між американськими портами.

Зараз збільшена кількість часу, яке водії-перевізники можуть проводити за кермом при транспортуванні палива. Як правило, водії можуть бути за кермом не більше 11 годин протягом 14-годинного робочого дня.

За даними, які наводить BBC, атака на Colonial була викликана кіберзлочинним угрупованням DarkSide, яке проникло в мережу Colonial в четвер і отримало майже 100 ГБ даних.

Захопивши дані, хакери заблокували дані на деяких комп'ютерах і серверах, зажадавши викупу. У разі невиплати хакери пригрозили витоком даних.

Джерела NBC News повідомили, що хоча російські хакери часто працюють в Кремлі як "фрілансери", перші ознаки вказують на те, що це була злочинна схема, а не напад з боку держави.

За словами джерела CNN, діяльність DarkSide зазвичай націлений на країни, де не говорять російською.

Довідка

DarkSide розробляє програмне забезпечення, що використовується для шифрування і крадіжки даних, потім вчить "афілійованих осіб", які отримують інструментарій, що містить програмне забезпечення, шаблон електронного листа із запитом вимагача і навчання, як проводити атаки.

Потім кіберзлочинці-партнери виплачують DarkSide відсоток від своїх доходів від будь-яких успішних атак програм-вимагачів.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: