fbpx
Сьогодні
13:20 09 Тра 2021

Чехія вимагає від Кремля компенсації за вибухи на військових складах

Міжнародне право дає Чехії підстави для того, щоб вимагати від Росії відшкодування за збитки, завдані вибухом боєприпасів на складах у Врбетіце у 2014 році.

Про це заявила міністерка фінансів Чехії Алена Шіллерова, передає НВ.

Міністерка озвучила суму компенсацій в один мільярд крон (близько 47,5 мільйонів доларів).

"Як найдоступніший видається шлях міжнародного відшкодування, відповідно до міжнародного права, тому що коли б ми йшли шляхом відшкодування збитків у межах карного провадження, то це було б дуже довго", — зазначила вона.

Як наголосив Радім Голіш, голова адміністрації Злінського краю, до складу якого входить Врбетіце, ця сума ще не остаточна, додаткові вимоги можуть надійти з регіону, який постраждав від вибуху.

На його думку, у відшкодуванні потрібно враховувати завдану психологічну шкоду жителям, втрату можливості використання майна чи компенсацію за пошкодження майна.

"Звичайно, що ми беремо до уваги й можливе знищення інших, ще не виявлених боєприпасів", — заявив Радім Голіш.

Зі свого боку, Міністерство закордонних справ Чехії на основі вказівок уряду готує дипломатичну ноту. Як повідомляють чеські ЗМІ, про це заявив міністр закордонних справ Якуб Кулганек.

Нагадаємо, 17 квітня Чехія повідомила, що висилає з країни 18 дипломатів посольства Росії в Празі, пов'язаних з російськими спецслужбами.

Причиною таких заходів стала підозра в причетності Головного управління Генштабу Росії до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце у 2014 році.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: