fbpx
Сьогодні
16:05 08 Тра 2021

В'ятрович про 9 травня: Україна відходить від цих совєцьких і російських форматів

Україна відходить від радянських форматів святкування 9 травня.

Про це заявив ексглава Українського інституту національної пам'яті, народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович на телеканалі "Україна 24".

"Цей формат був запропонований в Україні у 2014 році, коли ми говоримо і про 8 травня як День пам'яті та примирення, і про 9 травня як День перемоги над нацизмом. З одного боку, ми долучаємось до європейських святкувань 8 травня, з іншого боку, 9 травня залишається в першу чергу для учасників цієї війни, для тих, хто відзначав його 9 травня. Думаю, що протиставлення цих днів — результат російської пропаганди, яка намагається повернути Україну в совєцькі формати, пов'язані з Другою світовою війною, де є тільки 9 травня і День побєди, те, що називається в публіцистиці "побєдобєсієм". Україна, слава богу, відходить від цих совєцьких і сучасних російських форматів, я переконаний, що цей шлях просто незворотній", — сказав він.

За словами В'ятровича, українці вже звикли замість Дня перемоги відзначати День пам'яті та примирення.

"Відповідно до соціології, близько половини українців спокійно і правильно сприймають, що в Україні відзначаються і 8, і 9 травня. За 6 років, що минули після Майдану, після початку російсько-української війни, відбулися серйозні зміни у ставленні до Другої світової війни, традицій увічнення пам'яті жертв цієї війни. Російська пропаганда нещадно використовувала якраз радянські міфи та стереотипи, формати святкувань для того, щоб мобілізувати людей на боротьбу проти України. Таким чином була повністю скомпрометована так звана орденська стрічка, яка вже не є символом пам'яті про учасників війни, а стала одним із символів терористів, що загрожують Україні", — розповів він.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: