fbpx
Сьогодні
17:29 08 Тра 2021

Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням застерігає проти застосування жорстких заходів у в’язницях

English version here

Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням (КЗК) опублікував набір мінімальних вимог до умов утримання в європейських тюрмах, внаслідок занепокоєння жорстоким ставленням, яке присутнє в деяких державах і може посилитися через можливі більші бюджетні обмеження, пов'язані з довгостроковим впливом пандемії Covid-19.

У своєму щорічному звіті за 2020 рік КЗК нагадує, що під час багатьох своїх візитів протягом років він виявив неможливість задовольнити основні потреби ув'язнених у певних установах, що могло призвести до ситуацій, коли в'язні зазнають нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження.

Комітет зазначає, що в низці держав Ради Європи пандемія Covid-19 відбувається в умовах бюджетної кризи у в'язничних системах, яка впливає на тюремний бюджет і тюремний персонал. Під час своїх візитів КЗК дедалі частіше виявляв, що значні бюджетні скорочення вплинули на якість життя затриманих у таких питаннях, як: харчування, опалення, режим діяльності, доступ до роботи та час поза камерами.

КЗК зазначає, що заходи жорсткої економії можуть збільшити бідність серед ув'язнених, зробити речі дефіцитнішими або дорожчими, а також обмежити телефонний контакт ув'язнених з їхніми сім'ями або можливість робити невеликі покупки. Ця проблема може особливо торкнутися ув'язнених, які не мають доходу від своїх сімей чи зовнішніх джерел. Саме ця категорія ув'язнених складає значну частку тюремного населення у багатьох країнах.

«Особи, позбавлені волі у в'язницях чи будь-яких інших установах, мають право користуватися належними умовами життя. Важливо підкреслити, що деякі основоположні соціальні та економічні права затриманих осіб невіддільні від їх права на гуманне ставлення до них. Поріг гідності варто дотримуватися у в'язницях у будь-який час, в тому числі в контексті жорстких заходів, спричинених економічною кризою», – заявив президент КЗК Алан Мітчелл.

Комітет вважає, що всім особам, позбавленим волі, слід забезпечити, як мінімум, доступ до достатньої кількості чистої питної води, достатньої кількості поживної їжі, гідні умови для сну та проживання, а також до засобів підтримання гігієни. Інші найважливіші мінімальні вимоги – це доступ до належних медичних послуг, ефективний доступ до роботи та її справедлива винагорода, доступ до іншої цілеспрямованої діяльності та регулярний контакт із зовнішнім світом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: