fbpx
Сьогодні
12:43 07 Тра 2021

В Україні хочуть перевести реєстрацію місця проживання в онлайн

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який переведе реєстрацію місця проживання онлайн. Штамп у паспорті та довідку для ID-картки скасують.

Про це "Громадському радіо" повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Така послуга буде доступна в додатку та на порталі "Дія". Нею зможуть користуватися власники паспортів-книжечок та ID-карток.

Після ухвалення законопроєкту не потрібно буде відвідувати державні органи, Центр надання адміністративних послуг та військкомати.

"Достатньо лише авторизуватися в застосунку "Дія" чи на порталі та зробити декілька кліків. Також ми відв'яжемо прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною. Наприклад, оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги", — зазначив Федоров.

За його словами, на порталі чи в додатку потрібно буде вказати адресу, за якою людина проживає.

Для реєстрації місця проживання у квартирі орендодавця потрібно буде його згода, яку він зможе дати онлайн.

Штамп у паспорті та довідку про реєстрацію для ID-картки також скасують. Держслужбовці зможуть перевірити прописку людини в онлайн-системі, каже Федоров.

Міністр прогнозує, що законопроєкт №5463 депутати ухвалять у першому й другому читанні "протягом найближчих кількох місяців". Наразі законопроєкт спрямували на розгляд до комітету.

Раніше послугу з реєстрації місця проживання онлайн тестували у деяких містах. Так, у Харкові була доступна для дітей до 14 років та для людей від 14 років.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: