fbpx
Сьогодні
Фото 20:49 06 Тра 2021

Львівські архітектори здобули перемогу на міжнародному конкурсі за проєкт "живого" хмарочоса

Архітектурне бюро Guess Line Architects зі Львова перемогло на міжнародному конкурсі eVolo Skyscraper Competition.

Про це йдеться у звіті на сайті премії.

Архітектори спроєктували "живий" хмарочос для Нью-Йорка із запрограмованого дерева – такого, напрямок зростання якого буде коригуватися в залежності від проєкту будівлі.

Надихнулися творці деревом павловнією, яка за рік може виростати до 5 метрів.

"Я подумав, що якщо ще прискорити ріст дерева, то ми зможемо досягнути більшої висоти і зробити з нього будь-яку форму. За допомогою спеціальних направляючих можемо виростити хмарочос", – розповів виданню Zaxid.net архітектор Андрій Лесюк.

Дерево-хмарочос – це окремий живий організм, який потребує особливих механізмів догляду та розвитку, орієнтованими на його адаптацію для використання в архітектурі. Особливістю є те, що під час зростання окружності стовбура, міцність дерев'яної конструкції буде поступово збільшуватись і покращувати її самонесучі властивості.

Проєкт дерево-хмарочоса

У міру зростання такий хмарочос може з'єднуватися з сусідніми будівлями та утворювати зелені комунікації, що нависатимуть над кварталом. Функції таких дерев можуть варіюватися.

Як зазначає команда Guess Line Architects, проєкт їхнього хмарочосу передбачає функцію оглядової вежі зі власною флорою і фауною та слугуватиме екологічним зв'язком між офісними будівлями із зеленим центром відпочинку.

"Ми вважаємо, що, інтегруючи генетично модифіковані дерева на стадії їх зростання і розвитку в архітектуру, ми можемо відновити баланс між оцифрованими мегаполісами і ресурсами Землі, які поступово виснажуються", – кажуть в команді Guess Line Architects.

Проєкт дерево-хмарочоса

Оскільки сьогодні з цього дерева вже вирощують меблі та мости, будинки – справа часу, вважає архітектор.

"Уявімо, що вчені зможуть винайти дерево, яке буде рости не у 5 разів швидше, як павловнія, а в 30-40 разів скоріше. Тоді можна за 15 років виростити цілий будинок, який не потребує ні будівельних матеріалів, який достатньо просто забезпечити добривами та водою", – пояснив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: