fbpx
Сьогодні
13:57 04 Тра 2021

На Артдокфесті в Ризі українські фільми взяли 2 нагороди

В основному конкурсі фестивалю документального кіно "Артдокфест/Рига" два з чотирьох призів отримали фільми українських авторів. Переможців фестивалю оголосили в понеділок увечері.

Про це стало відомо зі списку тріумфаторів, що викладений на сайті Артдокфесту.

"Найкращий фільм – "Тихий голос", реж. Река Валерік (Франція). Спеціальний приз журі – "Земля блакитна, ніби апельсин", реж. Ірина Цілик (Україна, Литва). Найкраща режисура – Віктор Косаковський, "Гунда" (Норвегія, США). Особлива згадка журі – "Байконур. Вторгнення", реж. Дмитро Громов, Ангел Ангелов (Україна)", – йдеться у повідомленні.

"Земля блакитна, ніби апельсин" – мати-одиначка Анна і її 4 дітей живуть у прифронтовій зоні Донбасу. Сім'я намагається створити в своєму будинку безпечне місце, повне життя і світла. Кожен член сім'ї пристрасно захоплений кінематографом, тому вони знімають фільм про власне життя під час війни.

"Байконур. Вторгнення" – небезпечна експедиція двох хлопців. Вони долають себе і казахстанську пустелю (спека 47 градусів), щоб проникнути в охоронювані російськими військовими ангари космодрому Байконур, який перебуває під юрисдикцією РФ, і поспостерігати за пуском ракети.

"Тихий голос" – молодий чеченський боєць Хаваджі, який подає великі надії в змішаних єдиноборствах ММА, змушений втікати у Брюссель, коли брат дізнається про його гомосексуальність і обіцяє вбити.

"Гунда" – ніжний чорно-білий фільм про домашніх тварин, чарівний поетичний твір. Знайомство зі свиноматкою Гундою, її родиною та сусідами – привід замислитися над таємницями свідомості та загальну цінність життя. (Входив до шортлиста премії "Оскар").

У конкурсі Artdocfest брав участь 21 фільм.
До складу журі входили кінокритик, головний редактор часопису "Мистецтво кіно" Антон Долін (під час процесу Олега Сенцова був свідком його захисту); керівниця Латвійського національного кіноцентру, кінознавець, критик Діта Ріетума; музичний і політичний публіцист, теле- і радіоведучий, автор книг і дослідник-культуролог Артемій Троїцький.

Довідка

Міжнародний фестиваль документального кіно "IDFF Artdocfest/Riga" проходив у Ризі з 28 квітня по 3 травня в умовах коронавірусних обмежень.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: