fbpx
Сьогодні
19:56 04 Тра 2021

Справа сина Байдена: Рябошапка назвав одну з причин своєї відставки

Хантер Байден

Колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка припустив, що однією з причини його відставки є відмова втручатись у справу сина тодішнього кандидата у президента США Джо Байдена Гантера.

Про це він написав у Facebook.

За словами Рябошапки, про це може свідчити транскрипт розмови глави Офісу президента Андрія Єрмака та адвоката експрезидента США Дональда Трампа, опублікований виданням BuzzFeed.

"Транскрипт розмови Джуліані-Єрмака може свідчити про те, що відмова нашої команди в прокуратурі підігравати одному з кандидатів на виборах у США була однією із причин моєї відставки з посади генерального прокурора", — написав він.

Підтвердити це припущення, на думку Рябошапки, може відкриття кримінальних проваджень за фактом оприлюднення розмови Порошенка і Байдена у травні 2020 року уже новою генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою.

Окрім того, Рябошапка вважає, що правоохоронці мають дослідити причетність керівника Офісу президента Андрія Єрмака до відкриття цих проваджень.

Під час розмови з главою ОП Джуліані закликає Єрмака вплинути на президента України Володимира Зеленського та зробити заяву щодо відновлення розслідування проти Гантера Байдена. Зі свого боку, Єрмак сказав, що про відновлення справи проти Байдена можна буде говорити після парламентських виборів і формування всіх гілок влади [розмова відбулася в липні 2019 року]. Також глава ОП був переконаний, що Зеленський зробить заяву щодо прокурора та розслідування.

У 2019 на розслідуванні проти Burisma під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським наполягав тодішній глава Білого дому Дональд Трамп. Це прохання було пов'язане з тим, що в 2014—2019 роках в раду директорів компанії входив син його головного суперника на виборах 2020 року Джо Байдена Гантер. Трамп стверджував, що Гантер Байден нібито причетний до корупції, і просив відкрити проти нього в Україні кримінальну справу.

У березні 2020 року Верховна Рада відправила у відставку тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапку. Нардепи, які внесли відповідний проєкт постанови до ВР, звинуватили його в провалі розслідування справ щодо топпредставників влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: