fbpx
Сьогодні
11:24 01 Тра 2021

NASA призупинило угоду з Маском про висадку людей на Місяці

Космічне агентство NASA призупинило угоду вартістю 2,9 мільярда доларів з компанією Ілона Маска SpaceX, за якою та у межах програми "Артеміда" працювала над створенням системи посадки астронавтів на місячну поверхню.

Як пише Reuters, причиною стали скарги з боку компаній Blue Origin і Dynetics.

Тепер SpaceX має припинити будь-яку роботу, безпосередньо пов'язану з угодою щодо місячної програми. Відновити її можна буде лише тоді, коли Рахункова палата США не ухвалить відповідне рішення — його обіцяють оприлюднити не пізніше ніж 4 серпня.

Як відомо, через два тижні після перемоги SpaceX у відборі Blue Origin подала скаргу на 50 сторінок (за деякими даними — на 175 сторінок). Компанія вважає, що рішення NASA розширює монополію SpaceX в освоєнні космосу.

"Це рішення унеможливлює конкуренцію, значно звужує базу постачання і не тільки затримує, а й загрожує поверненню США на Місяць. Через це ми подали скаргу", ㅡ заявили представники Blue Origin.

Reuters пише, що скаргу також подала й компанія Dynetics.

Нагадаємо, 16 квітня NASA повідомило, що обрало SpaceX для продовження роботи над створенням системи посадки астронавтів на місячну поверхню. За можливість узяти участь у програмі SpaceX конкурувала з Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса та компанією Dynetics зі штату Алабама.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: