fbpx
Сьогодні
18:18 30 Кві 2021

СБУ викрила лабораторії, де підробляли тести на коронавірус

Служба безпеки України заблокувала нову схему фальсифікації результатів ПЛР-тестів.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

"Ділки вступили у змову з приватними медичними закладами і "якісно" підробляли результати тестів, із внесенням інформації у додаток "Дій вдома". Своїми діями вони могли спричинити поширення пандемії COVID-19″, – повідомляють у СБУ.

За інформацією спецслужби, зловмисники використовували відсутність належного контролю якості лабораторних досліджень. Ділки вступили у змову з персоналом приватних лабораторій для підробки довідок про їх результати.

Оперативники спецслужби встановили, що організатори розмістили рекламу на онлайн-ресурсах про організацію видачі термінових довідок із негативними результатами тестів. "Послугу" пропонували українським громадянам, які повернулись із-за кордону для ухилення від обов'язкової 14-денної самоізоляції.

Співробітники СБ України задокументували масове виготовлення підроблених довідок про результати проведення ПЛР-тестів у чотирьох київських приватних лабораторіях однієї комерційної структури. Вартість "послуг" коливалась залежно від терміновості видачі довідки і сягала до 1 тис. грн. Уже попередньо встановлено кілька сотень громадян, які здавали тести у цих клініках. Також зафіксовано, що персонал медзакладів вносив сфальсифіковані дані до мобільного додатку "Дій вдома".

Під час обшуків у Києві правоохоронці вилучили:

  • документацію, зокрема, касові книги та квитанції;
  • сфальсифіковані довідки про результати ПЛР-тестів;
  • інші матеріали, що підтверджують проведення оборудок.

Наразі тривають слідчі дії у кримінальному провадженні за статтями 190 і 366 Кримінального кодексу України.

Викриття протиправної діяльності проводило Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України спільно зі Слідчим відділом Дніпровського управління поліції ГУНП в м. Києві під процесуальним керівництвом Дніпровської окружної прокуратури м. Києва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: