fbpx
Сьогодні
19:44 30 Кві 2021

Росія запровадила санкції та заборонила в'їзд низці європейських політиків

Фото ukrinform.ua

Міністерство закордонних справ РФ оголосило у п'ятницю персонами нон грата низку європейських посадовців, серед яких – віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова та глава Європарламенту Давід Сассолі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У заяві російське міністерство звинуватило Євросоюз у продовженні "політики нелегітимних односторонніх обмежувальних заходів щодо російських громадян і організацій".

"Тільки в березні 2021 року неправомірним обмеженням ЄС були піддані шість росіян", – сказано в заяві.

Тож у відповідь на введені 2 і 22 березня цього року Радою ЄС санкції проти шести російських громадян МЗС Росії оголосило власні обмеження проти шести громадян ЄС, серед яких – глава Європейського парламенту Давід Сассолі та заступниця голови Європейської комісії з питань цінностей і транспарентності Вера Юрова. Відтепер в'їзд в РФ їм заборонений.

Крім того, у "чорний список" РФ потрапили:

  • Іварс Аболіньш, голова Національної ради Латвії з електронних ЗМІ;
  • Маріс Балтіньш, директор Центру державної мови Латвії;
  • Жак Мер, член французької делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи;
  • Йорг Раупах, керівник прокуратури Берліна;
  • Оса Скотт, голова Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Дослідницького інституту тотальної оборони Швеції;
  • Ільмар Томуск, глава Мовного департаменту Естонії.

У російському міністерстві заявили, що практика введення санкцій ЄС супроводжується "антиросійської істерією" в західних ЗМІ, а всі російські пропозиції щодо вирішення будь-яких проблемних питань в режимі прямого професійного діалогу послідовно ігноруються або відкидаються.

Як повідомляла Рубрика, Латвія, Литва та Естонія 23 квітня оголосили, що висилають російських дипломатів, звинувативши їх в діяльності, несумісній з дипломатичним статусом. 22 квітня рішення оголосити персонами нон грата трьох російських дипломатів ухвалила Словаччина.

Держави ЄС ухвалили ці рішення на знак солідарності з Чехією, яка звинуватила Росію у причетності до вибухів на складах боєприпасів у Врбетице в 2014 році.

Також Рубрика повідомляла, що 26 квітня Росія оголосила співробітника посольства України в РФ персоною нон ґрата і доручила йому залишити територію країни до кінця дня 30 квітня. 

У відповідь Міністерство закордонних справ України оголосило персоною нон грата російського консула в Одесі, він має виїхати з України до 30 квітня.

28 квітня МЗС РФ заявило про видворення трьох словацьких дипломатів, двох дипломатів з Литви і по одному – з Латвії та Естонії.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: