fbpx
Сьогодні
16:06 29 Кві 2021

У ТКГ розповіли, як ОРДЛО блокують переговори щодо Донбасу

Фото Reuters

Головна проблема переговорів — це ОРДЛО, заявив член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш.

Про це пише "Україна 24".

"На жаль, в мінському процесі ОБСЄ і Росія, як не дивно, вважають стороною ще й ОРДЛО, хоча це суперечить мінським документам. Вчора саме ОРДЛО фактично заблокували компромісний текст, який був досягнутий між Україною і Росією. Це основна проблема і мінського процесу, і вчорашнього факту недомовленості про це перемир'я", — сказав він.

Гармаш пояснив, про яке перемир'я йшлося.

"Насправді питання було про відновлення перемир'я, яке було укладено ще в липні минулого року, зараз потрібно було просто повернутися до його дотримання. Великоднє перемир'я — це така умовна назва, мова не про це, а про відновлення повноцінного режиму тиші, не обмеженого матеріально якимись святами", — сказав він.

Гармаш розповів подробиці знайденого з Росією компромісу і претензії ОРДЛО.

"Пропозиція Росії в принципі прийнятна, оскільки вони підтверджують повернення до режиму дотримання тиші, єдине, що російський документ спочатку передбачає, що це угода між Україною та ОРДЛО. Але ОРДЛО не є членом Тристоронньої контактної групи, це просто позначення території, не суб'єкт. Підписувати якісь документи з територією — це значить, що ми беремо на себе якісь зобов'язання, а та сторона не бере ніяких, тому що її немає де-юре.

Зрештою ми знайшли з Росією прийнятний варіант формулювання, він міститься в комплексі заходів мінських угод, але ОРДЛО наполягає, що хоче підписати документ саме як ОРДЛО, отримати суб'єктність. Росія не наполягла, щоб її маріонетка не погодилася з компромісом, який був досягнутий, з чого я роблю висновок, що Росія перед собою такої мети не ставила. Але ми залишаємо можливість для Росії в письмовому вигляді підтримати компромісний текст", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: