fbpx
Сьогодні
11:35 29 Кві 2021

В Інституті національної пам'яті прокоментували марш на честь річниці СС "Галичина"

Фото: hromadske

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович назвав "неприпустимим для європейської країни" прославлення військ СС. Так він відреагував на марш на честь річниці СС "Галичина" у Києві.

Про це Дробович написав у Фейсбук.

Очільник Інституту нацпам'яті, зокрема, розкритикував використання вишиванок під час маршу.

"Глорифікація військ СС — це неприпустимо для європейської країни, і я впевнений, що цього не підтримує абсолютна більшість українців. Історію треба вивчати, відкрито розбиратися у складних питаннях", — зазначив Дробович.

Він запропонував розібратися, чому з'являлися нацистські добровольчі підрозділи, чого прагнули люди, які там служили, щоб краще зрозуміти "причини й перебіг Другої світової війни, вдатися у суть нацистських та комуністичних злочинів".

Як повідомляла Рубрика, учора, 28 квітня, у Києві відбувся марш із нагоди 78-ї річниці створення дивізії СС "Галичина". Приблизно 500 людей колоною пройшлись з Арсенальної площі до Майдану Незалежності.

Натомість депутати від "ОПЗЖ" Ілля Кива та Віктор Чорний ще перед маршем заявили, що вони проти такого заходу й створюють штаб з протидії фашизму.

Ексголова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович та депутат від "Європейської Солідарності" також не підтримав ідею проведення маршу.

Довідка

СС "Галичина" – це підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини, що існував у 1943–1945 роках і був укомплектований з українців переважно греко-католицького віросповідання. Майже усі вони були галичанами.

27 травня 2020 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною заяву ексочільника Інституту нацпам'яті Володимира В'ятровича, що символіка дивізії СС "Галичина" не є нацистською, і зобов'язав Інститут "утриматися від розповсюдження таких висновків". Водночас судді відхилили вимогу позивачки до Інституту "заборонити пропаганду символіки СС "Галичина" і офіційно спростувати заяву В'ятровича.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: