fbpx
Сьогодні
08:58 29 Кві 2021

ФБР провело обшуки у колишнього адвоката Трампа у справі про Україну

ФБР провело обшуки у квартирі та офісі Рудольфа Джуліані в Нью-Йорку. Це відбувалося в межах справи про його ділові зв'язки з Україною.

Про це пишуть The Guardian та BBC, передає "Громадське".

Слідчі намагаються з'ясувати, чи не намагався Джуліані у 2019 році вплинути на українську владу, щоб та допомогла йому знайти компромат на політичного опонента Дональда Трампа — Джо Байдена.

Видання New York Times повідомило, що під час обшуків слідчі вилучили низку електронних пристроїв Джуліані. Натомість адвокат Джуліані Роберт Костелло засудив такі дії правоохоронців.

Нагадаємо, Рудольф Джуліані є колишнім особистим адвокатом експрезидента США Дональда Трампа. Наразі він перебуває під слідством у справі щодо Гантера Байдена (сина Джо Байдена), через яку Дональду Трампу вперше оголосили імпічмент.

Ідеться про телефонну розмову 22 липня 2019 року. Тоді Джуліані поспілкувався з представниками Офісу президента (на той час радниками Володимира Зеленського) Андрієм Єрмаком та Ігорем Новіковим.

Особистий адвокат Дональда Трампа просив українську сторону розпочати перевірки щодо сина тодішнього кандидата у президенти США Джо Байдена. Водночас він не заявляв про надання такої послуги напряму, а лише натякав на неї.

А вже через три дні після дзвінка Джуліані сам Дональд Трамп провів телефонну розмову із Володимиром Зеленським, під час якої просив президента України "подивитись" на справу стосовно сина Байдена.

Після того, як Білий дім опублікував стенограму розмови між Зеленським та Трампом, нижня палата американського парламенту — Палата представників — оголосила президенту США Дональду Трампу імпічмент. Однак потім продовження цієї процедури не підтримав Сенат.

Також нагадаємо, що син Байдена з 2014-го до лютого 2019-го року працював у раді директорів української газовидобувної компанії Burisma, яка належить ексміністру екології Миколі Злочевському. Через це у Байдена-старшого були проблеми: президент Дональд Трамп звинувачував демократа в корупції.

Річ у тім, що коли Байден був віцепрезидентом і курував політику США щодо України, він погрожував скасувати грошову допомогу Києву, якщо не буде звільнено генпрокурора Віктора Шокіна. Це особисто підтверджував і сам Байден, стверджуючи, що Шокін гальмував антикорупційні розслідування в Україні.

На думку Трампа та його прихильників, Байден у такий спосіб хотів зупинити розслідування проти Burisma, де працював його син. У цьому, за версією президента США, і полягав нібито конфлікт інтересів

Та офіційно ані Джо Байдена, ані його сина ні в чому не підозрюють, "справи проти Байдена" не існує ані в Україні, ані у США, а факти, що розслідували у справах Burisma, не збігаються з періодом роботи Байдена-молодшого в раді директорів компанії.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: