fbpx
Сьогодні
17:52 27 Кві 2021

В Україні змінили правила оформлення кредитів і депозитів: у НБУ розповіли деталі

Національний банк України (НБУ) заради захисту прав споживачів змінив правила оформлення договорів про споживчі кредити, депозити, а також відкриття або ведення поточного банківського рахунку.

Зокрема, фінансові установи більше не прописуватимуть умови договорів дрібним шрифтом, пише "Україна 24"

Подробиці ініціативи розповів заступник голови ради Національного банку України Василь Фурман.

Він наголосив, що однією з функцій Національного банку є захист прав споживачів.

"Раніше дуже багато було нарікань на фінансові установи… Йдеться не лише про банки, а взагалі. З минулого року Національний банк здійснює нагляд за страховими компаніями, фінансовими компаніями, кредитними союзами. Тому всі зусилля Національного банку направлені на те, щоб відносини між споживачами фінансових послуг, зокрема фізичними особами, і надавачами, це банки та фінансові компанії, були максимально прозорими, щоб споживач, коли бере кредит чи коли кладе депозит у банк, чітко розумів, під які відсотки він бере", – зазначив Фурман.

Заступник голови ради НБУ наголосив, що "справа не лише в шрифті".

"Дуже часто, на превеликий жаль, наші фізичні особи, коли беруть кредити, особливо у фінансових компаній, там відсотки захмарні, бувають сотні відсотків з пенями та штрафами. Про це фізична особа має знати. Національний банк наполягає, що коли фізична особа бере споживчий кредит, ти чітко розумієш, під який відсоток, які ще витрати на це, щоб ця фізична особа також розуміла – штрафи, пені. Щоб не було неконкурентних умов, коли фізична особа підписує договір, а у договорі написано, що вона не має права звертатись з позовом до суду в якихось спірних моментах. Цього не повинно бути. Мають бути захищені права одних й інших, якщо ми хочемо стати європейською державою", – наголосив Фурман.

Які нові вимоги?

За новими правилами, які набувають чинності з 27 квітня, текст договору банку з клієнтом повинен друкуватися шрифтом, розміром не менше 11 друкованих пунктів.

При цьому банки зобов'язані надавати в договорі повний опис послуги.

Нові вимоги також забороняють банкам включати в договори "недобросовісні норми", які обмежують права споживачів подавати позов або скаргу до суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: