fbpx
Сьогодні
09:57 26 Кві 2021

Глава МЗС Ірану за дорученням приховував збиття літака МАУ, – ЗМІ

English version here

Фото Reuters

Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф у березні 2020 року дав інтерв'ю іранському економісту Саїду Лейлазу. Цю розмову не мали опублікувати. Проте журналісти телеканалу Iran International, штаб-квартира якого розташована в Лондоні, отримали копію аудіозаписів та оприлюднили їх.

Як повідомляє  "Громадське", записами також поділилися з журналістами New York Times.

Як пишуть журналісти, інтерв'ю не планували випускати, оскільки міністр закордонних справ декілька разів на аудіо повторив, що розмова не публічна.

Так, під час розмови Заріф згадав катастрофу літака МАУ, який збили 8 січня 2020 року біля Тегерана. Міністр нібито зазначив, що Корпус вартових Ісламської революції відразу знав про те, що літак збили. Водночас протягом ще декількох днів влада країни заперечувала це.

Після збиття літака Заріф відвідав засідання Ради національної безпеки з двома вищими військовими командирами і вимагав пояснень аварії, пише NYT. За його словами, командири накинулись на нього і сказали написати твіт про те, що «новина (про збиття літака — ред.) не відповідає дійсності».

"Я сказав, мовляв, якщо його збила ракета — скажіть це, щоб ми знали, як це виправити. Бог зна, як вони реагували на мене — так, ніби я заперечив існування бога", — цитує слова Заріфа NYT.

Як пише BBC Persian, після зливу інтерв'ю речник МЗС Ірану підтвердив факт розмови Заріфа та Лейлаза, однак зазначив, що її не мали публікувати. Він заявив, що частини аудіо опублікували вибірково, і розмова є "спотвореною".

Як повідомляла Рубрика, літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року.

На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

20 лютого 2021 року в Ірані заявили про завершення розслідування у цій справі.

17 березня 2021 року іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року.

У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав звіт Ірану спробою приховати справжні причини авіакатастрофи, а його заступник Євгеній Єнін заявив, що Україна вимагатиме розгляду на Раді ICAO оприлюдненого Іраном звіту щодо катастрофи літака МАУ, а також відновлення та продовження іранською стороною технічного розслідування.

Крім того, США мають намір допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності за збитий в небі над Тегераном "Боїнг" "МАУ" і загибель екіпажу і пасажирів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: