fbpx
Сьогодні
13:53 26 Кві 2021

В Україні вперше за 13 років провели трансплантацію кісткового мозку

English version here

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що 23 квітня з Київського центру трансплантації кісткового мозку виписали пацієнта, якому місяць тому зробили унікальну операцію – пересадку кісткового мозку. Останній раз в Україні таке робилося 13 років тому.

Про це міністр повідомив у Фейсбук, передає Рубрика.

Повідомляється, что пацієнт – 18-річний Олександр Цимбалюк з Прикарпаття, а донор – його 20-річний брат.

У грудня 2020 Олександру діагностували важку форму апластичної анемії. Єдиним варіантом одужання для нього була трансплантація кісткового мозку. Його старший брат в прямому сенсі пожертвував частиною себе, щоб дати шанс на життя рідної людини ".

"Українські лікарі впоралися на відмінно попри те, що така операція через брак специфічного обладнання востаннє робилася в нашій країні 13 років тому. Весь цей час пацієнтів, які потребували ТКМ, відправляли за кордон, де така операція коштує 3,5 млн гривень. В Україні вона обійдеться у 1,36 млн грн.

Коли рік тому я прийшов на посаду міністра, поставив собі мету: досягти повної трансплантаційної незалежності України. Адже маючи найкращих лікарів, маючи наукову базу, ми можемо рятувати набагато більше життів, ніж зараз, і вкладати кошти в розвиток своєї медицини. Сьогодні я щиро радію разом з родичами Олександра, адже такими операціями ми наближаємо цю високу мету", – зазначив глава МОЗ.

Степанов повідомив, що протягом 2021 року передбачено 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні. Щорічно ця цифра буде рости.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: