fbpx
Сьогодні
16:05 26 Кві 2021

“Одного Чорнобиля достатньо!”: активісти провели акцію проти добудови Хмельницької АЕС

Фото: facebook.com/ecodiya

З нагоди роковин Чорнобильської катастрофи активісти та активістки ГО Екодія провели акцію проти добудови Хмельницької АЕС.

Банер із написом «Одного Чорнобиля достатньо!» має застерегти українську владу від повторення помилок, які можуть призвести до катастрофи.

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталося два вибухи, внаслідок яких зруйнувався та розплавився реактор. У довкілля потрапили радіоактивні речовини: стронцій, цезій, уран, плутоній та інші. Постраждали сотні тисяч людей, десятки тисяч родин назавжди переселилися з домівок, а територія площею у три Києва стала Зоною відчуження.

активісти провели акцію проти Хмельницької АЕС

Фото: facebook.com/ecodiya

"Причини катастрофи досі обговорюються, та за найпоширенішою версією, аварія стала комбінацією прорахунків розробників АЕС та помилок персоналу. Однак, трагедія, що назавжди змінила життя не лише України, а й сусідніх країн, нічому не вчить українську владу, яка останнім часом активно намагається відновити старий ядерний проєкт.

Спочатку Президент України, а потім і Голова Верховної Ради, почали усіляко стимулювати початок добудови двох блоків на Хмельницькій атомній станції. Дмитро Разумков заявляв, що парламент готовий сприяти добудові, а Володимир Зеленський обіцяв доручити Кабміну забезпечити фінансування добудови.

Третій та четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС почали будуватися ще до аварії на ЧАЕС, і відтоді стоять недобудовані. Востаннє повне обстеження конструкцій робили у 2006-2007 роках і вже тоді знайшли несправності, а ремонтні роботи так і не завершили.

Крім того, старий проєкт не відповідає сучасним нормам безпеки, його оцінка впливу на довкілля досі не завершена, як і транскордонні консультації, у процесі яких іноземні експерти вже виявили ряд недосконалостей у проєкті. Та жоден з цих та багатьох інших ризиків добудови ХАЕС, схоже, не тривожить політиків", — йдеться у повідомленні.

активісти провели акцію проти Хмельницької АЕС

Фото: facebook.com/ecodiya

Тож до роковин Чорнобильської трагедії активісти та активістки вийшли нагадати, як дорого можуть обійтися країні помилки атомної промисловості. А також застерегти українську владу від необдуманих рішень.

"Українські посадовці мають вивчити урок Чорнобиля та не завершувати проєкти, розпочаті третину століття тому. Атомна енергетика занадто непередбачувана та ризикова, для України набагато краще та вигідніше розвивати енергоефективність та відновлювальні джерела енергії", — коментує Олександра Заїка, фахівчиня з енергетичної політики ГО Екодія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: