fbpx
Сьогодні
19:29 25 Кві 2021

У Новій Зеландії планують заборонити продаж сигарет для тих, хто народився після 2004 року

Нова Зеландія оголосила низку пропозицій, спрямованих на те, щоб заборонити куріння для наступного покоління і наблизити країну до повної заборони куріння у 2025 році.

Про це пише НВ.

Куріння є причиною кожної четвертої смерті від раку в Новій Зеландії, а близько півмільйона новозеландців курять щодня.

Особливо ця проблема розвинена серед маорі — корінного населення країни. Рак є головною причиною смерті жінок-маорі і другою за значимістю причиною смерті чоловіків-маорі.

Через це в країні все активніше намагаються боротися зі згубною звичкою.

Так, в Новій Зеландії планують поступово підвищувати дозволений законом вік для куріння. Згодом ця норма може розростися до заборони на продаж сигарет і тютюнових виробів особам, які народилися після 2004 року.

Також новозеландський уряд розглядає пропозицію про значне зниження рівня нікотину, дозволеного в тютюнових виробах, встановлення мінімальної ціни на тютюн і обмеження точок продажу тютюну та сигарет.

Всі ці пропозиції були схвалені низкою організацій громадської охорони здоров'я: «Тютюн — найшкідливіший споживчий продукт в історії, і від нього потрібно відмовитися», — говорить виконавча директорка Товариства боротьби з раком Люсі Елвуд. Вона зазначила, що кількість роздрібних торговців тютюном було в чотири рази більшим в спільнотах з низькими доходами, де рівень куріння був вищим.

Але у амбітного плану новозеландців є і свої критики всередині країни. Вони вказують на можливе банкрутство невеликих магазинів, а також ймовірне збільшення чорного ринку тютюну. Уряд визнав наявність цих небезпек і планує і далі планувати, як боротися з контрабандою.

Зниження кількості нікотину в тютюні також критикується деякими представниками правої політичної партії ACT New Zealand, які стверджують, що через це бідні верстви населення будуть витрачати ще більше грошей на сигарети.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: