fbpx
Сьогодні
09:53 24 Кві 2021

В Україні пересадили кістковий мозок: це сталося вперше за 13 років

Фото: Ілюстративне

В Україні вперше за останні 13 років пересадили кістковий мозок дорослій людині.

Про це повідомляє МОЗ.

Пацієнтом став 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття, у якого в грудні діагностували важку форму апластичної анемії.

"Лейкоцити, тромбоцити та гемоглобін були критично знижені: його кістковий мозок не виробляв клітини крові. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку", — йдеться в повідомленні.

Донором для Олександра став його 20-річний брат, у якого в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» відібрали необхідні клітини. 17 березня в Київському центрі трансплантації кісткового мозку після 13-річної перерви відбулась операція з трансплантації кісткового мозку дорослому пацієнту від донора. 23 квітня пацієнта виписали.

Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича📍Вперше за…

Posted by Міністерство охорони здоров'я України on Friday, April 23, 2021

"Київський центр ТКМ — єдине місце в країні, де виконували такі операції. З 2003-го року їх зробили 6. Остання — у 2008-му. Далі через відсутність специфічного обладнання змушені були припинити", — зазначає МОЗ.

За цей час, коли операції в Україні не відбувались, усі дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, які навіть мали донора серед родичів, змушені були їхати за кордон.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: