fbpx
Сьогодні
12:25 24 Кві 2021

Київ і Бухарест готуються офіційно започаткувати стратегічне партнерство

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори із румунським колегою Богданом Ауреску, у ході яких вони відзначили готовність двох держав до започаткування стратегічного партнерства.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Україна прагне офіційно започаткувати стратегічне партнерство з Румунією. Це означатиме особливі відносини між нашими державами. Ми з Богданом Ауреску домовилися втілити це у дійсність", — заявив Дмитро Кулеба.

Міністр підкреслив, що стратегічне партнерство України та Румунії зробить сильнішими не лише обидві наші держави, а і сприятиме безпеці, стабільності та процвітанню ширшого регіону.

Глави МЗС обговорили подальше розширення економічної співпраці, створення нових можливостей у торгівлі та збільшення людських контактів.

Сторони домовилися якнайшвидше провести консультації між причетними відомствами України та Румунії задля усунення перешкод для відкриття додаткових пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні та втілення спільних інфраструктурних проєктів.

Сторони домовилися активізувати діяльність робочої групи зі співпраці в енергетиці.

Дмитро Кулеба та Богдан Ауреску приділили окрему увагу темі забезпечення прав української національної меншини в Румунії та румунської національної меншини в Україні. Міністри домовилися докласти спільних зусиль із тим, щоб у дусі взаємоповаги та в рамках чинного законодавства гарантувати збереження ідентичності, забезпечення розвитку та благополуччя української громади в Румунії та румунської громади в Україні.

Міністри обговорили регіональну безпеку та погодилися із потребою консолідованих зусиль світового співтовариства задля деокупації тимчасово окупованих територій України, відновлення миру і стабільності в регіоні.

Румунія — відданий друг України. Наші держави поділяють спільне бачення безпекової ситуації у регіоні – Кулеба.

Співрозмовники обговорили підготовку до саміту Кримської платформи в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: