fbpx
Сьогодні
16:12 23 Кві 2021

Кулеба розповів, як пройшла зустріч з представниками Східного флангу НАТО

English version here

Фото: МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країни Східного флангу НАТО – Румунія, Польща та Туреччина – підтримують Україну та її євроатлантичні прагнення.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України за підсумками консультацій глав МЗС України, Грузії, Румунії, Польщі і Туреччини в Бухаресті у п'ятницю, передає Рубрика.

Як зазначається, міністри закордонних справ п'яти держав детально обговорили питання регіональної безпеки у контексті агресивних дій РФ, перспективи розширення НАТО та підтримку партнерів з боку Альянсу.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що союзники на східному фланзі НАТО підтвердили потребу збереження стабільного та безпечного простору в регіоні найближчого сусідства НАТО та відзначили важливість діалогу з Україною та Грузією, зокрема з питань безпеки у Чорному морі.

"Ключові партнери НАТО Україна та Грузія роблять значний внесок у зміцнення східного флангу Альянсу та підтримання стабільності у регіоні Чорного моря. Я переконаний, що наша єдність є найбільш дієвим фактором стримування Росії та її глибоко деструктивних дій у регіоні", – заявив Кулеба.

Він детально поінформував партнерів щодо системного загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму на тлі небажання Москви підтвердити відданість режиму припинення вогню.

Глава української дипломатії звернув увагу партнерів на те, що нинішня ескалація з боку РФ є системною та наймасштабнішою за останні роки, становить загрозу для європейської системи безпеки та регіону Чорного моря. Він подякував партнерам за рішучу та своєчасну реакцію на підвищення Москвою напруги, яка, серед іншого, вплинула на рішення Кремля заявити про початок відведення військ від українського кордону.

Очільник МЗС України звернув особливу увагу учасників зустрічі на блокування Росією Керченської протоки, яке грубо порушує Конвенцію ООН з Морського права. За його словами, такі дії не лише становлять загрозу для національної безпеки України, а й підривають економічну стабільність в регіоні Азовського моря.

Кулеба закликав посилити співпрацю між військово-морськими силами України, Грузії та чорноморських держав-членів НАТО.

Окремо він зупинився на підготовці до інавгураційного саміту Кримської платформи, підтвердив запрошення партнерам до участі в саміті та подальшій роботі Платформи.

Сторони також обговорили шляхи поглиблення взаємодії з НАТО у контексті реалізації курсу України та Грузії на євроатлантичну інтеграцію.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні Україна вперше взяла участь у робочому засіданні міністрів закордонних справ трьох держав – членів НАТО – Польщі, Румунії і Туреччини.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: