fbpx
Сьогодні
17:43 23 Кві 2021

Десятки тисяч гектарів: СБУ викрила посадовців на розкраданні держземель

Служба безпеки України заблокувала низку корупційних механізмів, організованих топпосадовцями Держгеокадастру. Організатори однієї з оборудок діяли через систему документообігу установи, а за іншою схемою чиновники вивели понад 20 тис. га земельних ділянок із держвласності.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У межах кримінального провадження за "першою схемою", співробітники СБУ задокументували, що посадовці, зокрема фальсифікували інформацію, яка обробляється в автоматизованій системі управління документами "ДокПроф 3". Через дії зловмисників, регіональні управління Держгеокадастру не могли розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Серед іншого, зловмисники змінювали цільове призначення землі, передавали її у власність інших осіб без жодних процедур – просто змінюючи документи в системі.

Щоб забезпечити роботу "схеми, фігуранти організували низку бек-офісів, які фактично являли собою "приватні аналоги" регіональних підрозділів Держгеокадастру.

Друга схема, виявлена СБУ у "Держгеокадастрі", була організована для роботи із "елітними" земельними ділянками. При чому виключно у Запорізькій та Донецькій областях.

Зловмисники оформлювали вільні ділянки землі на підставних осіб, частина з яких навіть не знала про оборудку. При цьому значно перевищувалися обсяги дозволених квот, коли в одні руки передавалося понад 2 тис. га.

За оперативними даними спецслужби, за цією схемою у власність підставних осіб переоформлено земельні ділянки загальною площею понад 20 тисяч гектарів.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків у 6 областях у підрозділах Держгеокадастру, офісних приміщеннях учасників оборудки та за місцями їх проживання.

У ході слідчих дій вилучено:

  • накази за 2021 рік, на підставі яких передано землі за межами населених пунктів, зокрема, документи бухгалтерської звітності;
  • журнали реєстрації, факсиміле, печатки підприємств, договори;
  • електронні ключі доступу до інформаційних систем Держгеокадастру;
  • чорнові записи щодо незаконного виділення земельних ділянок;
  • мобільні телефони, де зберігається інформація про реалізацію протиправної схеми відведення земельних ділянок;

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: