fbpx
Сьогодні
15:58 22 Кві 2021

До зникнення ексудді Чауса можуть бути причетні українські розвідники та посольство України, – ЗМІ

Фото: slidstvo.info

Перед зникненням екссудді Миколи Чауса у Молдові біля його будинку кілька разів зупинялося авто, орендоване українськими розвідниками ㅡ це показали дані вбудованого у нього GPS-трекеру. Окрім того, з країни екссуддю могли вивезти на машині, що належить посольству України в Молдові.

Про це йдеться у спільному розслідуванні журналістів «Слідство.Інфо» та RISE Moldova.

Розслідувачі кажуть, що отримали документи, які підтверджують, що український розвідник Юрій Коваленко приїжджав у Молдову 17 березня, до викрадення Чауса. Там він орендував автомобіль, у який був вбудований GPS-трекер.

Дані цього трекеру показують, що Коваленко кілька разів їздив до будинку, де жив Микола Чаус, і стояв там по кілька годин.

Вже 21 березня чоловік поїхав з Молдови, але повернувся за три дні і не сам. З ним був розвідник Андрій Куценко, який мав документи прикриття на ім'я Едуард Ставицький.

За даними журналістів, протягом 8 днів до дня викрадення Чауса вони регулярно змінювали готелі у Кишиневі ㅡ камери спостереження зафіксували їх на щонайменше 6 локаціях.

Коваленко також регулярно заїжджав у місцевий фірмовий магазин молдовського вина, але з якою метою ㅡ невідомо.

Окрім того, розслідувачі зазначають, що Миколу Чауса викрали на білому Форді. Потім, за даними молдовської поліції, пересадили в Мерседес, а згодом — у автівку, яка належить посольству України в Молдові.

Зокрема журналісти отримали кадри з камери спостереження як машина на дипломатичних номерах рухалась у бік українського кордону з прикордонного містечка Отач. Розслідувачі зазначають, що за кермом автівки нібито був військовий аташе українського посольства Сергій Сметанюк.

За даними ЗМІ Молдови, за 6 днів після викрадення Чауса посол України в Молдові Марко Шевченко зустрівся у МЗС Молдови з державним секретарем Думітру Соколаном.

Той передав послу ноту, в якій просили Україну зняти дипломатичний імунітет із військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка. Правоохоронці хотіли обшукати автомобіль посольства, який закріплений за Сметанюком.

Машину, на якій за версією правоохоронців Молдови, вивезли Миколу Чауса, знову помітили у Кишиневі. Зокрема, журналісти RISE Moldova зафіксували її на території українського посольства.

Окрім того, журналісти зазначають, що за кілька хвилин виїзду з Молдови посольської машини територію країни також пішки залишили два українці, пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони. Того ж дня з Молдови виїхала ще одна група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до зникнення Чауса.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: