fbpx
Сьогодні
10:58 22 Кві 2021

У Мінфіні готують зміни до податкового кодексу, які "вдарять" по імперії Ахметова, – ЗМІ

Фото сайту Досьє

Володимир Зеленський пішов на "недоторканого" Ріната Ахметова – у Мінфіні готують зміни до податкового кодексу "щоб ті, хто був "дуже хитро зроблений", платили податки в нашій країні".

Про це повідомляє  "Економічна правда".

Номінальним розробником змін є Мінфін, але ініціатива "розширити базу та адміністрування податків" належить Офісу президента. Відповідав за наповнення нової податкової концепції також голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. 

Офіційно президентську ініціативу офіційно називають "податковою реформою", але більш вживаною серед розробників є інша назва – "антиахметівський законопроєкт". 

Що пропонується?

  • Збільшити ренту за видобуток залізної руди. 

Якщо парламент підтримає ініціативу Мінфіну, з 1 липня 2021 року компанії платитимуть ренту не від собівартості, а від тієї самої ринкової ціни. При цьому застосовуватиметься ціна на руду з більшим вмістом заліза – 62%.

Пропонується встановити наступну градацію розміру рентної плати:

  •       якщо ціна менше 65 дол за тону – 0,1%;
  •       якщо ціна від 65 дол до 85 дол за тону – 3%;
  •       якщо ціна від 85 дол до 120 дол за тону – 8%;
  •       якщо ціна від 120 дол до 150 дол за тону – 12%;
  •       якщо ціна від 150 дол до 180 дол за тону – 14%;
  •       якщо ціна більше 180 дол за тону – 16%.

В Україні з десяток підприємств, які займаються видобутком залізної руди. Практично всі вони належать олігархам. І найбільшу частку в цьому бізнесі займає Рінат Ахметов – більше 50%.

  • Запровадити акцизний податок на продаж електроенергії з відновлюваних джерел енергетики.

За даними ЕП, наразі питання акцизу для "зелених" активно обговорюється і запровадити його планують саме шляхом внесення змін до податкового Кодексу.

"Пропонується дуже широкий діапазон: від 3,2% до 40%. Точні цифри ще обговорюються", – каже співрозмовник ЕП в уряді. І додає, що в сценарій із запровадженням 40% акцизу ніхто не вірить, хоча така цифра і озвучувалася під час обговорень.

За розрахунками НКРЕ, мінімальний рівень акцизу в 3,2% може принести понад 1,5 млрд гривень додаткових надходжень на рік.

Найбільше це рішення вдарить по енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, який займає 25% ринку електроенергії.

  • Скасувати пільги зі сплати земельного податку для гірничодобувних підприємств. У Мінфіні підрахували, що це дозволить додатково залучити близько 4-5 млрд грн. В Асоціації міст України скромніші оцінки – 2-3 млрд грн.
  • Перекласти зобов'язання сплати акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів на великих гравців – виробників та імпортерів.На думку авторів, це дозволить додатково залучити до бюджету 1,9 млрд грн.
  • Скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки земель, від якої залежить розмір податків сільгоспвиробників та орендна плата за користування землею.
  • Підвищити в два рази ставка єдиного податку для платників четвертої групи – сільгоспвиробників.

В ЕП відмічають, якщо в Офісу президента є домовленості з Рінатом Ахметовим і підняття податків буде компенсовано державою з інших, напряму не фінансових джерел, то ініціативу швидко підтримають в парламенті, а рейтинги Зеленського поповзуть вгору. Якщо ж ініціатива президента є самостійною імпровізацією, то невдовзі Зеленського чекають великі потрясіння і на легке проходження податкових змін розраховувати не варто.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: