fbpx
Сьогодні
20:03 21 Кві 2021

ОАСК звернувся до ПАРЄ через свою ліквідацію

Судді Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) звернулися до комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) через намагання президента Володимира Зеленського ліквідувати суд

Про це повідомляє пресслужба суду.

"Судді Окружного адміністративного суду міста Києва направили звернення до членів моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо існуючих на сьогодні загроз незалежності судової влади в Україні та ініціативи президента України ліквідувати ОАСК за відсутності визначених законодавством підстав", – йдеться в повідомленні.

Судді зазначають, що встановлений Конституцією та законом України порядок ліквідації судових установ обов'язково передбачає наявність висновку Вищої ради правосуддя. Порушення цього порядку ставить під загрозу конституційний лад у державі.

"Зміст законопроекту не направлений на зміну системи судоустрою, оскільки одночасно з ліквідацією створюється тотожній за повноваженнями й розташуванням суд. Його зміст направлено на створення умов для звільнення працюючих у ньому суддів та інших працівників. Законопроект не передбачає можливості переведення до новостворюваного суду та не вказує на спосіб збереження гарантій незалежності суддів", – йдеться у зверненні.

Судді наголосили, що Конституція гарантує неможливість притягнення судді до відповідальності за прийняте ним рішення, а незгоду з ним можна висловити тільки через апеляційне чи касаційне оскарження.

"Також президент не має можливості звинувачувати суддів у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання щодо суддів та працівників ОАСК", – зазначається у зверненні.

Також у заяві йдеться про "тиск на всю судову владу, яка, з огляду на свої статутні повноваження, обмеження та стандарти етичної поведінки, не може надати рівноцінну відповідь.

Зазначимо, що посли G7 привітали законопроєкт про ліквідацію ОАСК.

Нагадаємо, Зеленський вніс до Ради як невідкладний законопроект про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: