Сьогодні королеві Великобританії Єлизаветі II виповнилося 95 років

У середу, 21 квітня, королеві Великої Британії Єлизаветі II виповнилося 95 років. Дві третини свого життя вона є британським монархом.

За традицією публічні святкування дня народження британської королеви проводять влітку, проте народилася вона саме в цей день у 1926 році.

Цієї весни 95-річчя Єлизавети II затьмарене жалобою через втрату чоловіка. Принц Філіп, герцог Единбурзький, помер 9 квітня у віці 99 років, не доживши два місяці до 100-річчя. Кілька днів тому, 17 квітня, він був похований в каплиці Святого Георгія в Віндзорському замку. Їх шлюб з королевою тривав понад 73 років.

Єлизавета II є монархом, який найдовше очолює Велику Британію — вона набагато випередила своїх попередників на троні як за віком, так і за часом перебування на престолі (з 1952-го, тобто 69 років). Для Сполученого Королівства, для Співдружності націй і для всього світу вона давно є символом «цивілізованої» монархії як такої та британської монархії зокрема — що практично не залишає королеві простору для особистих емоцій.

Цього року іменинниця зі зрозумілих причин не відзначатиме день народження як завжди. Щорічно з нагоди своїх днів народження члени королівської сім'ї діляться новими сімейними портретами. Але на цей раз традицію Єлизавета II порушить.

Публічні урочистості з нагоди дня народження королеви також будуть в цьому році відрізнятися від попередніх святкувань. Правда, не стільки через особисті причини, скільки через пандемію коронавірусу.

Зараз королева проводить час в оточенні своїх помічників і улюблених собак у Віндзорському замку, і очікується, що найближчими днями її відвідають рідні. Не виключено, що привітати її з днем ​​народження приїде і 36-річний принц Гаррі. За деякими даними, він залишився в Великобританії ще на кілька днів, щоб налагодити відносини з близькими та особисто привітати бабусю зі святом.

Зібрали невеличку добірку архівних світлин Єлизавети II:

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.